Proteklog vikenda, u suradnji s BH UK Networkom i BH Association Hertfordshire, održan je memorijalni malonogometni turnir u znak sjećanja na prerano preminule mlade nogometaše Edvina Dina Hodžića iz Linza (Austrija) i Irhada Rizvu Durakovića iz Londona (UK).

Irhad Rizvo Duraković (1987.-2011.) rođen je u Sarajevu. Tijekom rata s majkom je došao u London. Ovaj mladi Sarajlija preminuo je u Londonu 2011. godine od rijetke bolesti – ljudskog oblika kravljeg ludila i koja je ostala upamćena kao jedini Bosanac koji je preminuo od ove opake bolesti koja se prije 10-ak godina proširila na Englesku. Irhad je ostao zapamćen i kao vrijedni volonter i aktivist bosanskohercegovačkih udruženja u Londonu te talentirani nogometaš koji je u više navrata nosio dresove reprezentacije naših građana iz Engleske i Walesa.

Edvin Dino Hodžić dolazi iz sportske obitelji. Edwinov otac Nermin učesnik je svih šesnaest svjetskih prvenstava bh. dijaspore u futsalu. Ljubav prema sportu prenio je na sinove Edina i Edvina. Obitelj Hodžić je uz obitelj Durić iz Belgije dala vjerojatno najbolje nogometaše koji su igrali na Svjetskom prvenstvu dijaspore u futsalu. Na Svjetskom prvenstvu održanom u svibnju 2018. reprezentacija Austrije osvojila je naslov prvaka. Pehar je podigao kapetan i najbliži igrač Edvin Hodžić. Dva mjeseca kasnije (10. srpnja 2018.) šokirala nas je vijest da je Edwin preminuo nakon treninga.

Zbog pandemije Covid-19 turnir se ne održava dvije godine. Sudjelovalo je 9 ekipa iz Velike Britanije (Birmingham, Coventry, Derby, Hertfordshire, London…).
Gledatelji su mogli uživati ​​u kvalitetnom nogometu i izvanrednoj atmosferi. Bili smo ugodno iznenađeni sudjelovanjem velikog broja mladih igrača, na kojima ostaje budućnost ovog događaja.

Svrha turnira je i prilika da se odabere selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Engleske koja će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu dijaspore BiH u futsalu, koje će SSD BiH organizirati u Izmiru u Turskoj u periodu od 20-22. svibnja ove godine.

Podijeljeni su pehari. Najbolji nogomet pokazala je ekipa “Izmira” sastavljena od igrača iz cijele Velike Britanije, a bit će i okosnica britanske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu za dijasporu BiH. Drugo mjesto osvojila je ekipa „A Tim“ dok je treće mjesto osvojila ekipa „Sana“.

Zahvaljujemo se veleposlaniku BiH u UK Nj.E. Vanji Filipović koji je svojim prisustvom uveličao ovaj sportski događaj.

Našoj reprezentaciji želimo puno sreće i dobre rezultate u Izmiru.

Izvor: BH UK Network