Veleposlanstvo BiH u Australiji Mirza Hajrić je 18. siječnja posjetio rukovodstvo i osoblje Bosanske etničke škole u prostorijama BH Centra u Leppingtonu, gdje je otvoren upis učenika za sljedeću školsku godinu.

Nova direktorica škole Maida Kulić Vugdalić i tajnik Bosanske etničke škole Mirsada Alemić Helać, su predstavile planove škole za naredni period, te izrazile zadovoljstvo uvjetima u kojima sada škola radi.

Ambasador Hajrić je predložio da održi sastanak s roditeljima kako bi ih ohrabrio na upis djece u školu na maternjem jeziku, kao i da se priključi sastanku s roditeljima iz Sjevernog Sydneya na temu razmatranja potrebe otvaranja razrednog odjeljenja u tom udaljenom dijelu grada.

Na poziv organizatora turnira “Australian Closed 2020”  Željka Gojkovića, oba dana turnira, 18. i 19. siječnja, veleposlanik Mirza Hajrić bio je prisutan, te je učestvovao u aukciji na kojoj su prodavani dresovi teniskih reprezentativaca Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na molbu organizatora se obratio skupu i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Turnira, kao i na aukciji, jer su prikupljana sredstava za humanitarne svrhe – jedan dio za Opću bolnicu u Trebinju, odnosno za nabavku uređaja i opreme za lakše dijagnosticiranje bolesti djece, a dio sredstava će biti uplaćen u Fond protiv požara, bolnicu u Queenslandu, te za popravak uništene škole u teško pogođenoj pokrajini Gippsland.

Prodajom reketa i potpisanih kačketa, s prihodom od ugostiteljstva, ukupno je prikupljeno oko $25.000, dres najboljeg bh. reprezentativca Damira Džumhura je prodat za AUD$ 1.500, a dres najboljeg srbijanskog tenisera Novaka Đokovića za AUD$ 5.000.

Veleposlanik BiH Mirza Hajrić je na poziv rukovodstva lslamske zajednice BiH u Sydneyu, 19. siječnja posjetio džemat Penshurst gdje je organizirana humanitarna akcija prikupljanja sredstava za žrtve požara u Australiji.

Veleposlanik se zahvalio svim građanima BiH koji su na bilo koji način pomogli da se ublaže posljedice ove prirodne katastrofe, naročito, onima koji su se izložili opasnosti i distribuirali pomoć u najugroženijim područjima.

 

Izvor: Ambasada BiH u Kanbera