Jedna je od osnivačica MERLN -a, Istraživačkog instituta za regenerativnu medicinu na Sveučilištu u Maastrichtu, koji se bavi tehnologijama za popravak i regeneraciju tkiva i organa.
Nadzorni odbor Sveučilišta Maastricht imenovao je prof. dr. Pamelu Habibović za rektoricu i članicu Izvršnog odbora ovog Sveučilišta. Habibović, profesorica anorganskih biomaterijala na Sveučilištu u Maastrichtu (UM), na svoju novu dužnost stupa 1. veljače 2022. godine.

Inače, Pamela je profesorica na UM -u od 2014. godine. Jedna je od osnivačica MERLN -a, UM -ovog Istraživačkog instituta za regenerativnu medicinu, koji se bavi tehnologijama za popravku i regeneraciju tkiva i organa.

Predsjednica Nadzornog odbora Anelies van der Pauw, istaknula je kako će imenovanjem Pamele Habibović UM za rektoricu imati vrhunskog znanstvenika.

– Posljednjih godina pokazala je da razmišlja i radi interdisciplinarno unutar Sveučilišta te gradi mostove između Sveučilišta i partnera u regiji i šire. Njezino znanstveno iskustvo i ugodan stil vođenja izvrsna su osnova za njezino imenovanje za članicu Izvršnog odbora, kaže van der Pauw.

Naravno, ovoj suradnji i novoj poziciji veseli se i sama prof. dr. Pamela Habibović.

– UM je dinamično sveučilište na kojem je mnogo toga moguće. To sam iskusila od trenutka kada sam ovdje počela raditi kao suosnivačica MERLN -a. Zalažem se da će i zaposlenici UM -a doživjeti isto u narednim godinama, da im pružimo prostor za unapređenje istraživanja i edukacije, te da se ne boje napustiti sigurnost poznatog. Osim toga, radujem se što ću doprinijeti daljnjem jačanju brojnih partnerstava između UM -a: međunarodno i regionalno, s vladama, zdravstvenim ustanovama i tvrtkama, zaključila je uspješna Bosanka.

O PAMELI

Pamela Habibović rođena je 1977. godine u Tuzli, ali je odrasla u Srebrenici. Ona je 1992. s majkom i sestrom pobjegla u Nizozemsku, a otac je ostao jer je očekivao da će nemiri brzo proći. Bilo je suprotno. Kad je i on htio da pobjegne, bilo je prekasno – nestao je nakon pada Srebrenice.

Studirala je kemijsku tehnologiju (Tehnički fakultet) i doktorirala na Sveučilištu Twente 2005. godine, nakon čega je istraživala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard u Bostonu i na Sveučilištu McGill u Kanadi. U Maastricht se preselila 2014. godine, gdje je postala profesorica anorganskih biomaterijala i nekoliko godina kasnije znanstvena direktorica MERLN -a, Instituta za regenerativnu medicinu inspiriranu tehnologijom u Maastrichtu.

Dobila je niz bespovratnih sredstava, uključujući subvenciju od Veni, Vidi i Aspasia, i bila je jedna od šest prijavljenih za grant Gravitacioni grant “Regeneracija zasnovana na materijalima” od Ministarstva obrazovanja i uspjela je dobiti 18,8 milijuna eura zajedno s ostalim sveučilištima.

Prof. dr. Habibović je objavila stotinjak znanstvenih članaka. Osim toga, radila je u raznim povjerenstvima, uključujući “Female Faculty Network Twente”, i bila je urednica raznih znanstvenih časopisa. Također je četiri godine bila predsjednica Europskog društva za biomaterijale.

Godine 2013. dobila je nagradu Jean Leray od Europskog društva za biomaterijale.

Izvor: MojaBiH