USAID Projekt ¨Diaspora Invest¨ i Biznis centar bh. dijaspore predstavili su danas pilot- aktivnost pokretanja programa mentorstva za stručnjake iz bosansko-hercegovačke dijaspore. Ove aktivnosti bit će usmjerene na pomoć mentorima u malim i srednjim poduzećima, obrtima i drugim oblicima start-up inicijativa u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o nastavku aktivnosti koje su se u prethodnom razdoblju realizirale kroz edukativne radionice DiaWorks. Armin Alijagić, voditelj Biznis centra bh. dijaspore, objašnjava da postoji značajan interes dijaspore da dobrovoljno doprinese prijenosu znanja iz svijeta u BiH, ali da nije postojao mehanizam za povezivanje s domaćim poduzetnicima.

“U Biznis centru bh. dijaspore stalno primamo upite od uspješnih pripadnika naše dijaspore. Oni žele podijeliti znanje, dati svoj doprinos zajednici i kroz takve sastanke i aktivnosti produbiti svoje profesionalne veze s domovinom. Kroz BHdiaFor , Reconnect, zatim kroz radionice u Biznis centru vidjeli da naši ljudi rado sudjeluju u takvim programima i da ih zanima što dijaspora ima za reći. Prijenos znanja jedna je od ključnih karika i potencijala dijaspore, i očekujemo veliki odaziv na ovaj poziv”, dodao je Alijagić.

Poziv je otvoren do 30. rujna 2021. godine, a mentori/mentorice iz dijaspore se prijavljuju popunjavanjem obrasca: https://bit.ly/mentori-di.