Grad Tuzla je kroz podršku projekta “Dijaspora za razvoj (D4D)” pružio mogućnost lokalnim poljoprivrednicima da kroz organsku proizvodnju ljutih papričica povećaju prihode u svojim kućanstvima. U pitanju je odličan primjer povezivanja dijaspore s lokalnim poljoprivrednicima kroz prijenos znanja od strane dijaspore u oblasti poljoprivredne proizvodnje, specifično proizvodnji ljutih paprika.

Dvije stručne obuke na temu regenerativna agrikultura i načini organske proizvodnje visokonutricione hrane su održane za poljoprivredne proizvođače ljutih paprika, članove poljoprivredne zadruge (PZ) Agropromet Tuzla. PZ Agropromet Tuzla je partner na projektu preko kojeg će se vršiti otkup i plasman ljutih paprika na domaće i inostrano tržište. Obuke su pripremljene i održane posredstvom dijaspore, tj. preko g. Senada Alića, stručnjaka iz Luksemburga. G. Alić je direktor i vlasnik preduzeća Letzgrow trading Luksemburg koje se bavi organskom poljoprivrednom proizvodnjom i trgovinom i ima licencu za trgovinu hranom u i izvan EU.

Pored navedenih poljoprivrednih proizvođača, gosp. Alić je održao obuku na temu koncept i uspostavljanje malih farmi, po sustavu treninga za trenere za tri inženjera poljoprivrede. Ovi inženjeri su nakon provedenog treninga za trenere osposobljeni za daljnji prijenos stečenog znanja individualnim proizvođačima zainteresiranim za osnivanje malih farmi organske proizvodnje.

Pored prijenosa znanja kroz mentorsku podršku dijaspore, ovom lokalnom inicijativom će biti osigurani povoljni poljoprivredni uvjeti i oprema za proizvodnju ljutih papričica, čime će se povećati prihodi u domaćinstvu za najmanje 21 poljoprivrednika.

Video: Uspješan primjer suradnje Grada Tuzla s bh. dijasporom   https://www.youtube.com/watch?v=PGMStxauzz8