Nadira Škaljić je povezala tradicionalni ručni rad iz Bosne i Hercegovine i parišku modnu scenu. Nadira Škaljić 1993. godine zbog ratnih dešavanja napušta Sarajevo, te odlazi u Pariz. Od momenta kada je kročila na francusko tlo željela je povezati svoju domovinu sa Francuskom, Pariz sa Sarajevom. Nakon dosta godina u Parizu, navikavanja na drugu sredinu, ličnog i profesionalnog usavršavanja došao je momenat da ostvari svoju želju iz rata.

Povezala je tradicionalni ručni rad iz Bosne i Hercegovine i parišku modnu scenu. Projekat je započela u Parizu 2011. godine, a udruženje “Udružene” osnovala je povratkom u Sarajevo 2012. godine.

Kroz svoj rad, “Udružene” promovišu hrabrost, preciznost i požrtvovanost. Svaki ispleteni proizvod ima svoju priču i na svoj način pletilje šalju pozitivnu sliku o BiH, a više o njihovom radu možete čitati ovdje.

Tokom pandemije posao se smanjio, kaže Nadira, ali “Udružene” vrijedno rade i svoje proizvode plasiraju širom Evrope, Amerike, Koreje, Japana…

– Ove godine smo, čini mi se, kao nikada do sada proizvele ogroman broj džempera i plasirale ih našim klijentima širom Evrope i Amerike. Debeli džemperi od mohera postali su modni hit u svijetu, a naše žene su prave majstorice za njihovu izradu, jer poznaju i najkomplikovanije tehnike pletenja. I ranijih godina bili su traženi, pa smo do sada plasirale sigurno hiljade džempera inozemnim kupcima, izjavila je za Faktor Nadira Škaljić.

Škaljić ističe da su svi klijenti ostali vjerni udruženju, pa još uvijek naručuju njihove proizvode. Planovi za ovu godinu su brojni, a među njima su pokretanje brenda i online prodaja. A ponudu proizvoda koje za vas pripremaju “Udružene” možete pogledati u Sarajevu, na adresi Obala Kulina bana 22 ili putem njihove Facebook stranice.