U organizaciji KUD-a “Mladi biseri”, u Stuttgartu, glavnom gradu Baden-Württemberga, u subotu, 20. novembra 2021. godine, u dupke punoj Turn und Versammlungshalle na Degerlochu, pred više od 500 prisutnih, održana je manifestacija “Domovini s ljubavlju”.

image

Nastup članica KUD-a “Mladi biseri”/ Asko Begić

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojom je obilježen ovaj važan datum iz historije Bosne i Hercegovine i godišnjica obnove njene državnosti.

image

Detalj iz programa bosanske škole iz Reutlingena/ Asko Begić

Članice i članovi “KUD-a Mladi biseri” oduševili su svojim nastupima i koreografijama “Sarajevsko polje”, “Hoće Medo da se ženi” i “Sarajka djevojka”. Baš kao i program polaznica i polaznika dopunskih škola BiH iz Reutlingena i Stuttgart-Nord-a. Svojim programom dopunsku školu iz Reutlingena predstavili/e su: Ajdin BećarAdna BećarNajla Bećar i profesorica Ajdina Bešić. Recital o domovini na manifestaciji u Stuttgartu izveli/e su: Amber HodžićLamija HodžićLejla BerićMelissa KubschHarun Amet Emina Radovović, polaznice i polaznici dopunske škole iz Stuttgart-Norda.

U zabavnom dijelu programa prisutne su zabavljali popularni Advina Begić Samir Rizvanović. Za svoje nastupe Advina i Samir nagrađivani su aplauzima prisutnih. Manifestaciju u Stuttgartu moderirala je Sara Glasić.

– Od osnivanja KUD “Mladi biseri” prije 13 godina, svake godine tradicionalno organizujemo dvije manifestacije povodom dva velika praznika Bosne i Hercegovine: 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 1. marta – Dana nezavisnosti naše domovine. Kao večeras, svi smo posebno uzbuđeni u novembru kada uz Dan državnosti obilježavamo i naš rođendan. U današnje vrijeme, vrijeme korone, teško se organizovati, biti aktivan i sačuvati protiv opake bolesti. Zbog toga sam izuzetno sretan što smo uspjeli organizovati večerašnju manifestaciju, da se vidimo, družimo i progovorimo koju o našoj domovini Bosni i Hercegovini o kojoj trebamo i moramo misliti gdje god u svijetu živjeli. Svim prisutnima i svima koji našu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom čestitam 25. novembar – Dan obnove njene državnosti, rekao je Sead Selmanović, predsjednik KUD-a “Mladi biseri”, u svom pozdravnom obraćanju prisutnima.