U organizaciji KUD-a “Mladi biseri”, u Stuttgartu, glavnom gradu Baden – Württemberga, u subotu, 20. studenog 2021. godine, u dupke punoj Turn und Versammlungshalle na Degerlochu, pred više od 500 nazočnih održana je manifestacija “Domovini s ljubavlju”.

Nastup članica KUD-a „Mladi biseri“ / Asko Begić

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji povodom 25. Studenog / novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojom je obilježen ovaj značajan datum u povijesti Bosne i Hercegovine i godišnjica obnove njene državnosti.

Detalj iz programa Bosanske škole iz Reutlingena/Asko Begić

Članice i članovi „KUD-a Mladi biseri“ oduševili su svojim izvedbama i koreografijama „Sarajevsko polje“, „Hoće Medo da se ženi“ i „Sarajka djevojka“. Baš kao i program polaznika dopunskih škola u BiH iz Reutlingena i Stuttgart-Norda. Svojim programom dopunsku školu iz Reutlingena predstavili su Ajdin Bećar, Adna Bećar, Najla Bećar i profesorica Ajdina Bešić. Recital o domovini na manifestaciji u Stuttgartu izvele su: Amber Hodžić, Lamija Hodžić, Lejla Berić, Melissa Kubsch, Harun Amet i Emina Radovović, polaznici dopunske škole Stuttgart-Nord.

U zabavnom dijelu programa publiku su zabavljali popularni Advina Begić i Samir Rizvanović. Za svoje nastupe Advina i Samir nagrađeni su pljeskom prisutnih. Manifestaciju u Stuttgartu moderirala je Sara Glasić.

– Od osnivanja KUD-a „Mladi biseri“ prije 13 godina, svake godine tradicionalno organiziramo dvije manifestacije povodom dva velika praznika Bosne i Hercegovine: 25. Studenog / Novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 1. Ožujka / Marta – Dana nezavisnosti naše domovina. Kao i večeras, svi smo posebno uzbuđeni u studenom kada osim Dana državnosti slavimo i rođendan. Danas, u vrijeme korone, teško je organizirati se, biti aktivan i spasiti se od opake bolesti. Zbog toga sam izuzetno sretan što smo uspjeli organizirati večerašnji događaj, vidjeti se, družiti i razgovarati o našoj domovini Bosni i Hercegovini, o kojoj trebamo i moramo razmišljati gdje god u svijetu živjeli. Svim prisutnima i svima koji našu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu čestitam 25. Studeni / novembar – Dan obnove njene državnosti, rekao je Sead Selmanović, predsjednik KUD-a „Mladi biseri“, u svom pozdravnom obraćanju prisutnima.