Gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci sudjelovali su u subotu, 17. aprila 2021. godine na predstavljanju knjige „Monografija Bošnjaka Istre“ koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije.

Obraćajući se okupljenima, Miletić je dodao da su Bošnjaci u Istri radišni, marljivi i dobri ljudi koji su sačuvali svoju otvorenost, srdačnost i pristupačnost te kako svojim osobinama obogaćuju naše društvo.

„Mi u Istri ne toleriramo različitosti, nego ih slavimo! To je od prvog dana naše jasno opredjeljenje, naša odluka zbog koje je Istra postala mala civilizacijska oaza na koju svi skupa možemo biti ponosni! Tu našu posebnost znat ćemo zaštiti, kao što smo to činili i svih ovih godina”.

U ime nakladnika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije predsjednik Muhamed Muratagić tom je prigodom rekao kako je Monografija Bošnjaka Istre vrijedno djelo za Bošnjake Istarske županije kao i za lokalnu i regionalnu zajednicu.

„U njoj je realno prikazan život Bošnjaka sa svim tradicionalnim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim, jezičnim, vjerskim i političkim identitetom, koje se prožimaju i nadopunjuju s tradicionalnim vrijednostima u kojoj žive i djeluju Bošnjaci te pokazuje da smo se dobro i kvalitetno integrirali i uklopili u istarski društveni život. Ovo je naš doprinos i pečat na istinski multikulturalni život u Istri. Želimo zajedno s našim prijateljima graditi još bolju budućnost u kojoj su Bošnjaci dio predivnog mozaika naše prelijepe Istre“, naglasio je Muratagić.

Monografija Bošnjaka Istre, autora Mehmeda Džekića, štampana je u 700 primjeraka uz pomoć lokalne zajednice, donacijama općina, gradova i Istarske županije, Odjela za talijansku i ostale nacionalne manjine IŽ, sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH, donacijama bošnjačkih udruga i Vijeća, mnogobrojnih poduzetnika i pojedinaca.

Izvor: regionalexpress.hr