Na ceremoniji otvaranja učesnike i goste su pozdravili, Miralem Bećirović predsjednik Saveza udruženja bh. građana u Oslu, Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore.

Prisutne su ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH pozdravili Kemo Sarač i Adis Osmanović.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo je okupilo 13 reprezentacija, oko 150 učesnika. Na prvenstvu su učestvovale reprezentacije Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Turske, Holandije, Belgije, Danske, Švedske, Engleske i Finske.

Ova tradicionalna manifestacija se održava već šesnaesti put, svake godine u drugoj zemlji, a ove godine domaćini su bili Udruženje BH građana u Oslu.  U sklopu popratnog dijela manifestacije nastupali su članovi kulturno-umjetničkog društva “Dukat”.

Pobjednici ovogodišnjeg prvenstva su igrači reprezentacije BH dijaspore iz Austrije. Oni su u finalnoj utakmici savladali ekipu iz Belgije. Treće mjesto su zauzeli nogometaši ekipe koja je predstavljala Njemačku. Najbolji strijelac prvenstva je bio Edvin Škrgić iz Austrije, dok je Edin Hodžić proglašen za najboljeg igrača. Posebno prizanje za fer plej je pripalo ekipi Švicarske.