Dok je većini mladih u Bosni i Hercegovini želja otići u neku od zemalja Evropske unije, 24-godišnji Benjamin Mešić odlučio je nakon tri godine boravka u Njemačkoj i uspješne karijere na polju geodezije, vratiti se u glavni grad Bosne i Hercegovine. Osim porodice koja je pružila punu podršku njegovoj odluci, većina prijatelja sa čuđenjem je gledala povratak u domovinu.

„Za mene nije bilo dileme da li ostati u Njemačkoj ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, te u svojoj zemlji primjeniti stečeno znanje i iskustvo. Nakon pune tri godine intenzivnog rada povratak u domovinu je uslijedio u aprilu 2019. godine. Samo dva mjeseca bilo je potrebno da osnujem firmu za geodetske poslove pod nazivom „GBM Group” i već sada mogu reći da se nisam ni jednog momenta pokajao”, kaže direktor firme Benjamin Mešić za DW.

U početku nije bilo lako, prisjeća se Mešić, jer je krenuo od nule. Oprema u oblasti geodezije vrlo je skupa, međutim još veći problem bio je pronaći adekvatan stručni kadar. Firma „GBM Group“ trenutno zapošljava troje ljudi, posla bi bilo za znatno više mladih stručnjaka, ali većina odlazi van granica Bosne i Hercegovine.

Da je kompanija „GBM Group” za samo šest mjeseci postala prepoznatljiva u poslovima i uslugama koje obavlja, a to su prije svega poslovi iz oblasti geodezije kao i obrada podataka odnosno takozvani „outsourcing”, najbolje pokazuje skoro trocifren broj započetih ali i završenih poslova za kratko vrijeme postojanja firme.

„Najznačajniji projekat koji smo realizirali su parking platforme na Internacionalnom aerodromu u Sarajevu u crvenoj zoni, zatim praćenje radova na proširenju groblja Vlakovo, snimanje izvedbenog stanja polazne stanice Trebevićke žičare, praćenje radova na izgradnji bijatlon staze na planini Jahorini, naravno bilo je tu još desetine manjih poslova. Brojni projekti očekuju nas i u 2020 godini, svojim radom već smo se nametnuli na zahtjevnom tržištu”, sa ponosom priča Mešić.

Od samog početka u firmi je i Slavica Matić koja je završila master na odsjeku za geodeziju.

„Trenutno nemam ambiciju ići bilo gdje iz Sarajeva, zadovoljna sam sa poslom koji obavljam i ambicije su mi vezane za daljni razvoj firme. Za vrlo kratko vrijeme stekli smo povjerenje klijenate i imamo ugovore na duže periode za vršenje geodetskih usluga. Nadam se da će nam se priključiti drugi mladi geodeti te da ćemo zajedno još više napredovati u narednim godinama“, zaključuje Matić.

Firma u 2020 godini planira širenje na evropsko tržište i upošljavanje novih ranika kao i nastavak sa stalnom obukom te usavršavanje kroz primjenu novih znanja i tehnologija.