Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine su u četvrtak 25.07.2019. godine prisustvovati konferenciji “Connecto 2019 – poslovna suradnja s dijasporom” koju je organizovao Tehnološki park INTERA Mostar zajedno sa suorganizatorima i partnerima.

Konferenciju su obilježile inspirativne priče, razmjena ideja i informacija, dijeljenje iskustava, druženje te uspostavljanje poslovnih kontakata.

Pored mnogobrojnih gostiju i predavača na konferenciji su upriličene dvije panel diskusije na temu “Domaće poduzetništvo i poduzetništvo u dijaspori” i “Mogućnosti suradnje s dijasporom kroz različite sektore”. U panel diskusijama su učestvovali lokalni poduzetnici koji su svoje iskustvo prethodno stekli van granica Bosne Hercegovine, a sada ga implementiraju u svom radu upravljajući vlastitim firmama u BiH.

Poslovna saradnja s dijasporom je veoma značajan faktor za privredni razvoj BiH pa je primarni cilj ovog događaja bio povezati se s poduzetnim i pozitivnim ljudima čiji je primarni fokus sadašnjost i prilike koje donosi budućnost.

Nakon panel diskusija konferenciju je zatvorio Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji je govorio o ekonomiji BiH i potencijalu bh. dijaspore.

Pored navedenog upriličeni su i “B2B” susreti koji su prvenstveno fokusirana na umrežavanje i povezivanje lokalnih poduzetnika i dijasporskih ulagača.