Pod sloganom “Dolaze naši” u Loparama prošlog vikenda od 23. do 25. srpnja, održana je manifestaciija “Dani dijaspore 2021” u okviru koje su održana razna poslovna, kulturna i zabavna događanja.

Poslovni forum dijaspore okupio je značajan broj investitora iz dijaspore i domaćih gospodarstvenika, a prema riječima Rade Savića, načelnika općine Lopare, u općini je do sada realizirano 12 projekata dijaspore i svi su uspješni. Izrazio je nadu da će se nakon ovogodišnjih “Dana dijaspore” sigurno dobiti barem jedna konkretna ideja za nova ulaganja.

Prisutnima se obratio i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Sektoru za iseljeništvo, koji je rekao da Ministarstvo već dugi niz godina ostvaruje odličnu suradnju s Općinom Lopare i podržava aktivnosti općine u suradnji s iseljenicima, tako i ove desete po redu Dana dijaspore.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, predsjednik Udruženja “Koreni” i član odbora Udruženja Majevičana u Švicarskoj Stojan Stevanović rekao je da je prošlogodišnja manifestacija “Dani dijaspore” bila bez dijaspore, zbog pandemije, ali je ove godine u maticu došlo najviše ljudi o proteklih 10 godina.

“Lopare su jedna od najuspješnijih općina u Republici Srpskoj i BiH kada je riječ o suradnji s takozvanom lokalnom dijasporom”, rekao je Armin Alijagić, predsjednik Biznis centra dijaspore i USAID-ovog projekta Diaspora Invest. Naglasio je da je kroz ovaj projekt podržano 160 tvrtki iz BiH, a nekoliko ih je iz općine Lopare, što bi trebalo predstaviti kao primjer dobre prakse i za druge općine.

„Dani dijaspore“ u organizaciji Općine Lopare, Udruženja Majevičana u Švicarskoj i Turističke organizacije Lopare podržani su bespovratnim sredstvima za potporu jedinicama lokalne samouprave u provedbi Politike o suradnji s iseljeništvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kao i uz potporu USAID-a (USAID).