Pod sloganom „Dolaze naši“ u Loparama se proteklog vikenda od 23. do 25.7. održala manifestacija „Dani dijaspore 2021“ u okviru koje su održani različiti poslovni, kulturni i zabavni događaji.

Poslovni forum dijaspore je okupio značajan broj investitora iz dijaspore i domaćih privrednika, a prema riječima Rade Savića, načelnika opštine Lopare do sada je na području opštine realizovano 12 projekata dijaspore i svi su uspješni. On je izrazio nadu da će se nakon ovogodišnjih „Dana dijaspore“ sigurno dobiti bar jedna konkretna ideja za nove investicije.

Prisutnima se obratio i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kemo Sarač pomoćnik ministra u Sektoru za isejeništvo koji je rekao da Ministarstvo već duži niz godina ostvaruje odličnu saradnju sa Opštinom Lopare i podržava aktivnosti opštine na saradnji sa iseljeništvom, a tako i ove desete po redu Dane dijaspore.

Predsjednik Udruženja Srpskih privrednika Švajcarske, predsjednik Udruženja „Koreni“ i član uprave Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Stojan Stevanović je rekao da je prošlogodišnja manifestacija „Dani dijaspore“ bila bez dijaspore, zbog pandemije, ali je ove godine u maticu došlo najviše ljudi iz dijaspore u proteklih 10 godina.

„Lopare su jedna od najuspješnijih opština, u Republici Srpskoj i BiH, kada je u pitanju saradnja sa takozvanom lokalnom dijasporom“, rekao Armin Alijagić, predsjednik Biznis centra dijaspore i USAID-ovog projekta „Dijaspora Invest“. On je naglasio da je kroz ovaj projekat podržano 160 kompanija iz BiH, a među njima nekoliko je iz opštine Lopare, koju treba predstaviti kao primjer dobre prakse i za druge opštine.

“Dani dijaspore” u organizaciji Opštine Lopare,  Udruženja Majevičana u Švajcarskoj i Turističke organizacije Lopare, su podržani grant sredstvima za podršku jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kao i uz podršku USAID-a (USAID).