U organizaciji Svjetskog Saveza Dijaspore Bosne i Hercegovine, u periodu od 04.05-06.05.2018.godine u Izmiru, Republika Turska, održano je 15. Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu-futsalu. Domaćini ovogodišnjeg prvenstva bh. dijaspore u futsalu bili su Federacija Udruženja kulture Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Izmiru, gospodin Kemal Ahmet Baysak.

15. Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu-futsalu održano je u Sportskom centru „Celal Atik“ u Izmiru, na kojem je učešće uzelo 11 ekipa, sa preko 170 učesnika iz država u kojima žive Bosanci i Hercegovci i to: Republike Turske kao zemlje domaćina, Austrije, Kraljevine Belgije, Kraljevine Norveške, Republike Hrvatske, Kraljevine Holandije, Savezne Republike Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Kraljevine Švedske i Kraljevine Danske.

Sve takmičarske utakmice u malom fudbalu/nogometu-futsalu između ekipa koje su učestvovovale odigrane su u fer-play atmosferi, o čemu je računa vodila sudijska ekipa fudbalskog saveza Republike Turske.

Pobjednik 15. svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu-futsalu i ujedno zasluženo prvo mjesto osvojila je ekipa Austrije. Drugo mjesto osvojila je ekipa iz Norveške, treće mjesto ekipa iz Njemačke, a četvrto mjesto ekipa Bosanaca i Hercegovaca iz Republike Turske. Svim ekipama za osvojena mjesta uručen je pehar, s tim što je prvoplasirana ekipa dobila i plaketu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Dodijeljena su i pojedinačna priznanja 15. Svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u različitim kategorijama i to:

-za najboljeg strijelca proglašen je Amar Čekić iz Savezne Republike Njemačke

-za najboljeg golmana proglašen je Hadis Grahić iz  Savezne Republike Njemačke;

-za najiskusnijeg igrača proglašen je Samir Zametica iz Danske;

-za najboljeg trenera proglašen je Nermin Hodžić iz Austrije;

-za fer play ekipu izabrana je ekipa iz Ujedinjenog Kraljevstva

-za najmlađeg igrača proglašen je Demir Vilić iz Austrije; i

-za najboljeg igrača 15. svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore proglašen je Edmin Šergić iz Austrije.

Ceremoniji otvaranja  prvenstva  i dodjeli nagrada i priznanja prisustvovao je i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice gosp. Kemo Sarač, savjetnik ministrice gđe Semihe Borovac.

I ovo, petnaesto po redu, Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu potvrdilo je da Bosna i Hercegovina izvan svojih granica ima mlade ljude koji vole svoju domovinu za koju su i dalje vezani. Talenat koji su mladi pripadnici bosanskohercegovačke dijaspore pokazali na ovom prvenstvu pokazao je da Bosna i Hercegovina može računati na svoje iseljeništvo/dijasporu koja mora biti važan element razvoja bosanskohercegovačkog sporta i bosanskohercegovačkog društva u cjelini.

Za uspješnu organizaciju događaja 15. svjetskog prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu naročito treba spomenuti gospodina Hasana Šehovića, predsjednika Svjetskog Saveza Dijaspore Bosne i Hercegovine, gospodina Kemala Ahmeta Baysaka, ali i sve osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje žive i rade u Republici Turskoj, a koje su doprinijele da događaj i boravak svih učesnika svjetskog prvenstva prođe ugodno i u najboljem redu.