Boris Ljuboje u potrazi za boljim poslom, perspektivnijom budućnosti, odselio je iz Bosne i Hercegovine u njemački grad Ulm, a sada je izabran u Gradsko vijeće tog grada. Kaže da razlog njegovog odlaska iz BiH nije drugačiji nego kod drugih mladih ljudi. – Diplomirao sam na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2013. godine i od tada sam radio pomalo u struci, ali to je sve bilo nedovoljno, a moje nezadovoljstvo je raslo.

Odlučio sam da ću radije u nekoj perspektivnoj zemlji početi sve ispočetka, nego ostati i čekati na neke bolje dane u Sarajevu koji nikako da dođu. Tako sam konačno spakovao kofere i došao u grad Ulm u maju 2016. godine i započeo novi život – priča Ljuboje za Faktor.ba. Kaže da je početak bio veoma težak. – Novi svijet, drugi mentalitet i bez znanja njemačkog jezika, bilo je jako teško, ali sam čvrsto odlučio da povratka nema i da moram izdržati. Svaki dan nakon posla sam učio jezik i trudio se da što bolje upoznam ljude i okolinu, kako bih se što prije i što bolje integrirao.

U jednoj internacionalnoj kompanijii sam počeo raditi kao običan radnik za minimalnu platu, a već za godinu sam postao šef smjene i već poprilično dobro govorio njemački jezik – kaže Boris. Ističe da je nakon tri godine dostigao “C1” stupanj poznavanja jezika čime su mu se otvorila vrata za bolja radna mjesta i nove prilike. – Moje ambicije su porasle, želio sam da radim u struci ili bar nešto što je slično mojoj struci.

Oduševili su me njemački programi za integraciju, useljenička politika i savršenost sustava da svakog pojedinca uspješno integrira. Tako sam se aktivno uključio u slične organizacije i gradio svoj osobni put u toj oblasti – priča sagovornik. Boris ističe da se uvijek trudio da bude najbolji predstavnik svoje zemlje bilo gdje u svijetu. – Zapravo cijela priča oko ulaska u Gradsko vijeće je zasnovana na imigracijskoj politici. Država Njemačka smatra da će za deset godina 50 posto cjelokupnog stanovništva u Njemačkoj imati strano podrijeklo. Stoga su odlučili da već sada, novim projektom, dodaju 12 članova sa stranim podrijeklom i da tako izravno integriraju strance u visoku politiku.

Njemačka je, kao što je poznato, vrlo stabilna, ozbiljna i uređena država i njihova vlada razmišlja po minimum dvadeset godina unaprijed kako bi unaprijedili društvo i ekonomiju. Imao sam jednostavno dovoljno kvalifikacija i sreće i prošao sam biranje povjerenstva i postao dio jedne lijepe priče. Ali naravno ovo je tek početak. Tek su pred Vijećem veliki projekti u kojima ću i ja sudjelovati – pojašnjava Ljuboje. Kaže da mu je namjera da ostanu u Njemačkoj da dalje gradi put kojim je krenuo. Trenutno ne razmišlja o povratku u BiH.

Preuzeto: vecernji.ba