Grad Bihać je u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH organizirao besplatnu Ljetnu školu materinskog jezika za mlade koji žive u inozemstvu, a koji su porijeklom iz Bosne. Zajedno s njima nastavu pohađaju i srednjoškolci iz Bihaća, što je rezultiralo lakšom komunikacijom, ali i novim prijateljstvima.

Preuzeto: federalna.ba

Na prvi ciklus ljetne škole prijavila su se djeca iz Njemačke, Švedske i Italije, uglavnom s istim ciljem – da bolje upoznaju svoj jezik, te da bolje upoznaju svoju domovinu.

“Ovdje sam da upoznam nove prijatelje i bolje naučim bosanski jezik”, kaže Alina Čaušević, studentica Ljetne škole u Švedskoj.

Nastavu pohađaju i učenici bihaćkih škola, koji na ovaj način stječu šire znanje o svojoj domovini, razvijaju osjećaj volonterizma i upoznaju nove prijatelje.

Alma Muminagić je iz Bihaća: “Došla sam ovdje da im pomognem općenito u komunikaciji i da nauče nešto o našem jeziku i pomognem im naučiti nešto novo o jeziku i Bosni općenito.”

Ovo je prilika da djeci približimo kulturu, tradiciju i povijest Bosne i Hercegovine. Osim klasične nastave, organizirani su izleti i obilasci starog grada i Nacionalnog parka Una, odnosno Štrbačkog Buka.

“Ova je škola zamišljena kao vrlo zanimljiva interakcija, gdje se djeci kroz igru ​​i druženje daju informacije o jeziku i kulturi, a da oni to ni ne primijete”, objašnjava predavačica Samra Mujanić.

Voditelj Ljetne škole materinskog jezika je Asmir Piralić: „Ono što je dobro je taj dobri duh djece koji su ona donijela, privrženost domovini, mnoga blaga za koja znaju da su ih ponijeli iz domovine, ono što su ispričali njihove bake i djedovi… Pokušavamo da kroz priču o jeziku dotaknemo kulturu, tradiciju, povijest … – i govorimo naš ”.

Drugi ciklus održava se od 9. do 13. kolovoza, škola je besplatna i otvorena za mlade iz inozemstva, čije je porijeklo iz bilo kojeg grada u BiH, ali i za djecu koja žive u Bosni i Hercegovini.

Više o Ljetnoj školi u Bihaću možete vidjeti na njihovoj facebook stranici na donjoj poveznici.