Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je svečano otvorio zgradu Ambasade BiH u Ankari.

Zgradu Ambasade u Ankari BiH je dobila procesom sukcesije imovine bivše SFRJ, Rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine iz 2006. godine.

Prilikom današnje ceremonije otvaranja u Ankari ministar Crnadak je rekao da je ovaj čin još jedan dokaz da smo trajno opredjeljeni za unapređenje odnosa BiH i Republike Turske.

Ministar je naglasio da je glavni zadatak u narednom periodu unapređenje ekonomije i međusobne trgovinske razmjene.

On je izrazio nadu da će rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti odblokiran, kako bi bio ratifikovan revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini BiH i Republike Turske. Njime bi, kako je objasnio, bila otvorena vrata još bržem razvoju ekonomskih odnosa BiH i Turske.

“BiH i Turska dostigle su jednu milijardu КM spoljnotrgovinske razmjene u prošloj godini, a nadam se da bismo primjenom ovog ugovora u narednim godinama stigli i do dvije milijarde КM. BiH će, takođe, nastaviti da unapređuje i političke odnose sa Republikom Turskom, koja je važan partner i BiH i regionu“, rekao je ministar Crnadak.

Ministar je pozdravio potpisivanje protokola o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd i pozvao preduzeća iz Turske da investiraju u BiH, posebno u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energije, turizma i hrane.

Ceremoniji svečanog otvaranja Ambasade prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sabri Demir, predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva BiH i Turske Refik Ozen, u ime Vlade Republike Turske ministar omladine i sporta Mehmet Кasapoglu, gradonačelnik Ankare i brojni predstavnici diplomatskog kora u Ankari.

PREUZETO: MVP BIH