Ambasada BiH u Švedskoj počela je prikupljati spisak državljana BiH koji se trenutno nalaze u Estoniji, Finskoj i Švedskoj, a koji se žele vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Ambasadorica BiH u Švedskoj Elvira Dilberović za Moja BiH kaže da Ambasada radi u punom kapacitetu, s obzirom da Švedska nije uvela oštre restrikcije poput drugih zemalja EU.

– U stuaciji pandemije Ambasada BiH u Stokholmu radi puno radno vrijeme sa strankama, izuzev što je strankama preporučeno da u Ambasadu dolaze sa zaštitnom maskom i rukavicama. Osim toga, Ambasada je otvorila dežurne telefone, tako da stranke i poslije 17 sati mogu zvati uposlenike Ambasade. Na web stranici Ambasade postavljaju se ažurirane informacije, sa izvorom iz koje su preuzete, kako bismo naše državljane redovno informirali o situaciji u vezi sa COVID-19, kao i informacijama, preporukama i mjerama koje je donijelo Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, MVP BiH, švedska Vlada , Agencija za javno zdravstvo Švedske, finska Vlada i Granična policija Republike Finske, a koje se tiču i mjera o kretanju putnika i statusa boravka, navela je Dilberović.

Na pitanje koliko se državljani BiH  javljaju za pomoć i koje probleme imaju, Dilberović navodi da su redovno u kontaktu s onima koji se javljaju te da su u ovoj grupi 22 studenta.
– Ambasada BiH u Švedskoj ima redovne kontakte sa svim državljanima BiH u Švedskoj i Finskoj, među kojima je i 22 studenata sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a koji se u tim zemljama nalaze u sklopu razmjene studenata Erasmus+ programa. Oni se osjećaju dobro, nema zaraženih među njima i nije upitna njihova boravišna dozvola.

Navodi da spisak bh. građana u ovim zemljama, sa svim podacima, redovno ide u Ministartsvo vanjskih poslova.

– Državljani BiH koji se po različitim osnovama nalaze u Švedskoj i Finskoj, uglavnom su nas kontaktirali oko mogućnosti povratka u BiH, te načinima transporta do matične države. Svi koji su izrazili želju za povratkom, upisani su u tabelu koju su mogli preuzeti na web stranici Ambasade. Tabela je redovno ažurirana i slana MVP BiH i Kriznom štabu MVP, objašnjava Dilberović.

Troje državljana BiH, koji imaju i švedsko državljanstvo, zaražena su koronavirusom. Jedna osoba rođena 1961. godine, te jedan mlađi bračni par. Prva pacijentica je dobro, smještena je u bolnici, ali nije na intenzivnoj njezi. Mlađi bračni par je na liječenju kod kuće.

Iako je broj zaraženih sa jučerašnjim danom iznosio  5.446, od toga 429 na intenzivnoj njezi i 282 umrlih, nije ukinuta sloboda kretanja, rade vrtići i osnovne škole, javni saobraćaj, građani ne nose zaštitne maske, ali se ne preporučuju javna okupljanja za više od 50 ljudi, rad od kuće gdje je to moguće, s obzirom na prirodu posla; a što je u velikoj mjeri provodivo s obzirom na visoki tehnološki nivo poslovanja u Švedskoj.

Ambasada je u stalnoj vezi sa Ambasadom BiH u Norveškoj i ekselencijom Nedimom Makarevićem, Ambasadom BiH u Danskoj, ekselencijom Emirom Poljom, i svi uposleni ovih triju ambasada rade punim kapacitetom kako bi se, uz instrukcije MVP BiH I Kriznog štaba MVP, našim državljanima osigurao siguran povratak u BiH, uz sve mjere zaštite koje ih očekuju pri povratku.

Izvor: Moja BiH