Tradicionalni susreti dopunskih škola Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj održat će se 18. jula 2021. godine u Stuttgartu, zaključak je članova rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori koji je održan u četvrtak, 10. juna 2021. godine. Uz prigodan program učenika i gostiju, po tradiciji, na ovogodišnjim susretima biće proglašeni rezultati konkursa za najbolje likovne i literarne radove učenika u školskoj 2020/2021 godini, a najboljima uručene nagrade.

Na sastanku je analiziran i rad Saveza i bosanskih dopunskih škola u proteklih pola godine. Sa žaljenjem je konstatovano da su ograničenja zbog korona virusa usporila dosta aktivnosti bosanskih škola, ali i radost zbog slabljenja virusa i popuštanja mjera, tako da će djeca od ove sedmice ponovo moći u školske klupe. U Stuttgartu i većini drugih njemačkih gradova, od danas (petak, 11.06.2021) dopunska nastava na bosanskom jeziku ponovo će se održavati u prostorijama škola, uz poštivanje svih sigurnosnih mjera protiv korona virusa.

Od aktivnosti u prethodnom periodu prisutni na sastanku su posebno značajnim istakli organizovanje seminara Stručno usavršavanje nastavnika i nastavnica maternjeg jezika (bosanskog jezika) u SR Njemačkoj 13. i 20. marta 2021. godine.

Predavači/ce na seminaru bili su istaknuti univerzitetski profesori/ce: prof. dr. Halid Bulić, Centar za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofski fakultet u Sarajevu, i prof. MMag. Azra Hodžić-Kadić, Sprachzentrum der Universität Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften; Otkrij bosanski – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian (Verein zur Förderung der bosnischen Sprache und Mehrsprachigkeit“.

Izvor: BHDINFODESK