Institut inžinjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveća i najuticajnija tehnička organizacija na svijetu, najprestižniju nagradu za mlade profesionalce dodijelila je Edhemu Eddieju Čustoviću.

Riječ je o nagradi IEEE Theodore W. Hissey Outstanding Young Proffesional Award 2022, za liderstvo u osnaživanju i razvoju tehnoloških profesionalaca na globalnom nivou.

Ovu vijest Edhem je podijelio na svojoj Facebook stranici, te istakao kome još pripada zasluga za značajno priznanje.

Zahvalio se svima koji su ga podržavali, jer, kako kaže, ova nagrada pripada njegovim domovinama – Australiji i Bosni i Hercegovini.

– Tek smo počeli. Pokazat ćemo svijetu šta ljudi iz Bosne i Hercegovine mogu sve postići, poručio je ovaj uspješni Tuzlak.

Edhem Eddie Čustović je kao sedmogodišnji dječak, s roditeljima i bratom, iz Tuzle stigao u Švicarsku pa u Australiju, gdje se tokom školovanja opredijelio za svijet nauke, tehnike, inovacija. U ovoj oblasti je postigao izuzetne rezultate u svjetskim razmjerama ali nikada nije zaboravio Bosnu i Hercegovinu iz koje je potekao. Osnovao je fondaciju koja pomaže mladim ljudima pod nazivom B&H Futures Foundation. Danas radi kao profesor na prestižnom La Trobe univerzitetu u Melbourneu.

Izvor: MojaBiH