Kenan Arnautović je svjetski poznati neurokirurg čiji je zavidni profesionalni put započeo u Sarajevu, a nastavio u Sjedinjenim Državama. Za Klix.ba govorio je, između ostalog, o svom profesionalnom putu, zdravstvenom sistemu i cjepivu protiv koronavirusa.

Kenan Arnautović diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i specijalizirao neurohirurgiju, čiji je dio proveo u Hannoveru. Pred kraj rata otišao je u Sjedinjene Države gdje je nastavio specijalizaciju na Sveučilištu Arkansas za medicinske znanosti, a u Memphisu je postao voditelj Baptističkog instituta za neurološke znanosti.

Redoviti je profesor neurokirurgije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Tennessee. Također je direktor Međunarodnog programa Američkog udruženja neurokirurga, kao i potpredsjednik Svjetskog udruženja neurokirurga. Autor je tri knjige i 130 djela. Koautor je nekoliko vodećih neurokirurških časopisa, uključujući World Neurosurgery i Operative Neurosurgery.

Na samom početku razgovora, Arnautović se osvrnuo na svoje početke i objasnio da uspjeh uvijek zahtijeva više čimbenika.

“Moj uspjeh u neurokirurškoj profesiji velikim je dijelom zaslužan za vrlo ozbiljno neurokirurško obrazovanje i praksu u Sjedinjenim Državama, u kojima sam naučio vrhunske neurokirurške tehnike, ali i tamošnji medicinski sustav, s obzirom na to da se europski i američki zdravstveni sustav prilično razlikuju. pomogla su mi i iskustva koja sam stekao tijekom svoje prve neurohirurške specijalizacije u Bosni ”, rekao je.

Svjetski poznati stručnjaci mogu postati liječnici radeći i u BiH. Ključ je, kako kaže Arnautović, postojanje dobrog specijalističkog programa u matičnoj organizaciji, a zatim i dodatno obrazovanje tijekom najmanje 6-12, čak 24 mjeseca u referentnom svjetskom centru. Mlade, dobro obrazovane profesionalce morate rano “baciti u vatru”. Moraju imati priliku, ali i odgovornost, postići dobre rezultate u liječenju i liječenju pacijenata.”

Arnautović ističe da liječnici iz dijaspore često pomažu zdravstvu u BiH te naglašava da je ponosan što je pet neurohirurga iz Sarajeva, jedan iz Zenice i jedan iz Mostara u posljednjih nekoliko godina proveli po dva mjeseca na usavršavanju u njegovoj klinici, te se nada da će mnogi od njih da postanu bolji kirurzi i od njega, jer je to jedini cilj svakog obrazovanja.

“U BiH sam potpuno besplatno izveo petnaestak neurohirurških operacija i operacija kralježnice, a uz to sam osigurao implantate za te operacije u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća dolara”, rekao je.

Arnautović se prisjetio ideje, a potom i uspostave BHAAAS-a s kolegama iz struke, ali i drugima prije nepunih petnaest godina. “Danas, kao običan član i bivši predsjednik, ponosno gledam na organizaciju koja je u proteklih petnaest godina postala jedna od najcjenjenijih znanstvenih organizacija u dijaspori.

Na kraju razgovora osvrnuli smo se i na nedavno cijepljenje protiv koronavirusa. “Imao sam osjećaj blage groznice u 24 sata, ali nisam imao stvarnu temperaturu. Taj je osjećaj nestao nakon 24 sata. Čini se da se cjepivo vrlo dobro podnosi i da do sada nisam vidio ozbiljne komplikacije. Također mislim da bi svi ili barem većina ljudi “Ako se cijepi oko 70 posto čovječanstva, imat ćemo kolektivni imunitet i virus će nestati, odnosno uklonit će se”, rekao je.

Arnautović kaže da se nada da će cjepivo uskoro biti dostupno u BiH, ističući da je postupak cijepljenja cijelog društva relativno dug i da traje najmanje šest mjeseci.

Izvor: Klix.ba.