Djelo Svjetlane Bukvich MACHINA IN DUBIO za orkestar i elektronički zvuk bit će premijerno izvedeno u četvrtak, 25. studenog 2021. godine u 20 sati u Sarajevu u sklopu proslave Dana Državnosti BiH na koncertu u Domu Oružanih snaga BiH gdje će biti predstavljeno 10 novih orkestarskih djela bosanskohercegovačkih autora!

Komad MACHINA IN DUBIO, započet davno u Sarajevu a izmaštan do kraja u New York-u, izvest će orkestar Glazbene akademije, a projekt je podržala Asocijacija kompozitora – glazbenih stvaratelja AMUS s ciljem obogaćivanja simfonijske književnosti Bosne i Hercegovine. Diriguje Emir Merjemić.

Koncert će se prenositi uživo u programu Hayat.ba televizije, kojem će prethoditi razgovor sa kompozitorima.

Svjetlana Bukvich je voditeljica Art sekcije BHAAAS-a.

O djelu: Stroj može predvidjeti ljudsko ponašanje. Kreće se brzo i razmišlja fraktalno. Da bi napravio program o ljudskoj nadi, on počinje simulirati glazbu ljudi. U katarzi simulacije, Stroj napravi griješku i počne skladati originalnu glazbu. Program izbaci valcer koji Stroj ne može da prati, niti da se pokreće uz njega. Logika programa ga odmah uništi, ali Stroj više nije onakav kakav je bio. Umjesto o nadi, on piše program o sumnji, privučen onim što je prvobitno namjeravao da podčini.

Preuzeto: BHAAAS