Kraj školske godine obilježili su mališani iz Bosne i Hercegovine

Umjesto redovne nastave koju imaju svakog petka, učenici bosanske dopunske škole na bosanskom jeziku u Stuttgartu imali su svečanost, prelijepi dogadjaj u petak, 16. srpnja 2021. godine, kojim je obilježen kraj školske godine 2020/2021. a koju su za njih pripremili njihovi roditelji i aktivisti/kinje Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

U lijepo uređenoj dvorani Gecko, Hofenerstr. 115, sa obilježjima domovine – Bosne i Hercegovine, svjedodžbe o redovnom pohađanju dopunske nastave na bosanskom jeziku, djevojčicama i dječacima u Stuttgartu uručili su konzulica BiH u Stuttgartu Edina Jusufović i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović. Uz svjedodžbe i pohvale za izvrstan uspjeh, djevojčice i dječaci dobili su i poklon pakete koje im je u ime roditelja uručila gospođa Senka Omerović.

Nakon nekoliko recitacija učenika, ostatak svečanosti održao se zajedno uz bosanske specijalitete, sokove, sladoled i dogovor za nastup na tradicionalnoj manifestaciji Udruženja povodom kraja školske godine koja se održala u nedjelju , 18. srpnja 2021. u Reutlingenu.

Bosanska škola u Stuttgart-Nordu djeluje od 2. prosinca 2011. godine. Nastava se održava u prostorijama Rosensteinschule, Nordbahnhofstr. 120, u sjevernom dijelu Stuttgarta, svakog petka od 16 do 18 sati, a prva učiteljica u ovoj dopunskoj školi u BiH bila je gospođa Amira Ribić, učiteljica razredne nastave iz Banja Luke.

Dodatna nastava na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj, koju koordinira ili organizira Savez dopunskih škola BiH u suradnji s DKP-om BiH u ovoj zemlji, izvodi se prema planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH, a nastava se izvodi od strane pedagoga/ica, profesora/ica i učitelja/ica koji već žive u SR Njemačkoj.

Zahvalnice za dugogodišnji doprinos projektu Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana/ki BiH u dijaspori kroz dodatne škole u BiH i kulturne  djelatnosti, na svečanosti u Stuttgartu, u ime Udruženja, uručene su Muhamedu Aganoviću i Meliki i Mustafi Beriću, istaknutim bh. aktivistima/kinjama u Stuttgartu.

Mnoge djevojčice i dječaci ovog će kolovoza biti na zasluženom odmoru i raspustu, kojima će BOSNISCHE SPRACHE – SEHR GUT biti upisan u školskim knjižicama!

Preuzeto: MojaBiH