U subotu, 15. juna 2019. godine, u sali Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu je upriličena svečana akademija Bosanske dopunske škole u povodu završetka školske 2018/2019. godine.

Svečanoj akademiji je prisustvovalo oko 150 roditelja i djece, predsjednik IKB Meho Travljanin   i koordinatorica BDŠ prof. Hirka Krdžić, a ispred Ambasade BiH u Berlinu događaju je prisustvovala Ida Rašidbegović I sekretar.

Bosanska dopunska škola djeluje pri Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu u cilju vaspitnog i obrazovnog rada na maternjem jeziku djece iz Bosne i Hercegovine i djece porijeklom iz BiH. Nastava se izvodi jednom sedmično u trajanju od dva sata po Program dopunske nastave Ministarstva civilnih poslova BiH.

U pozdravnom obraćanju koordinatorica škole prof. Hirka Krdžić izrazila je toplu dobrodošlicu prisutnima i upoznala goste sa nastavnim programom Bosanske dopunske škole te istakala, da je veliko zadovoljstvo raditi sa djecom koja pohađaju Bosansku dopunsku školu u Berlinu.

Potom je uslijedio prigodan program u okviru kojeg su se učenici predstavili kroz recitacije, pjesmu i igrokaz, te time potvrdili usvojeno znanje maternjeg – bosanskog jezika u svojoj školi.

Predstavnica Ambasade BiH u SR Njemačkoj Ida Rešidbegović, je u svom obraćanju naglasila važnost rada BDŠ u smislu očuvanja bosanskohrcegovačke kulture i tradicije kod najmlađih, razvijanja trajnog interesa za domovinu i obogaćivanja maternjeg jezika, te čestitala na uspješno završenoj školskoj godini i zaželjela puno uspjeha u budućem radu.

Na kraju svečane akademije djeci su podjeljena svjedočanstva o završenom razredu Bosanske dopunske škole.

 

Izvor: Ambasada BiH u SR Njemačkoj