Veleposlanica Elvira Dilberović primila je u prostorijama Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Stockholmu danas, 8. studenog 2021. godine, u radni posjet Ellen Swedenmark, koja je Odlukom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske, Odjel za EU, novoimenovana supervizorica za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Inače, Ellen Swedenmark je ranije radila kao predstavnica Ministarstva vanjskih poslova K. Švedske u Vijetnamu, Liberiji i New Yorku.

Veleposlanica Dilberović upoznala je Ellen Swedenmark s aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i sa stanjem prirodne katastrofe koja je zadesila BiH posljednjih dana.

Razgovarano je o nužnosti dijaloga između političkih aktera u BiH, te potrebi za vidljivijom i jasnijom ulozi EU u pronalaženju mogućih rješenja koja bi bila najbolja za sve građane BiH. Tijekom razgovora, veleposlanica Dilberović je istaknula da podržava mirno rješavanje trenutne političke krize u BiH, nadajući se da će zemlje članice EU zauzeti određeni stav prema onima koji udaraju na neovisnost, autonomiju i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ugrožavajući stabilnost i mir u BiH i regiji.

„Nesumnjiva je kontinuirana potpora Kraljevine Švedske u našim nastojanjima da postanemo članica EU, a ta nam je podrška sada još važnija. Drago mi je da ste prvi radni dan proveli sa mnom, što govori o vašoj zabrinutosti i zainteresiranosti za Bosnu i Hercegovinu“, rekla je u razgovoru veleposlanica Dilberović.

Ellen Swedenmark uskoro planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu, kako bi u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini provela određene terenske aktivnosti.

Preuzeto: Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Švedskoj