Serijal edukativnih videa “60 sekundi o koroni” ima za cilj da na zanimljiv i pristupačan način objasni široj bh. javnosti osnovne naučne pojmove, činjenice i otkrića vezana za koronavirus. Ideja je također izdvojiti iz mora informacija koje nas okružuje ono što je činjenički potkrepljivo i relevantno.

Kako COVID19 situacija utiče na osobe sa malignim oboljenjima i kako onkolozi moraju da prilagode odluke vezane za tretmane različitih kancera, za serijal “60 sekundi o koroni” govori dr Gordan Srkalović, onkolog iz SAD.

Zašto je bitno razumjeti graf koji predstavlja broj novih zaraza kroz vrijeme i šta tačno znači poravnavanje krive, govori u serijalu “60 sekundi o koroni” profesor matematike na Wellesley College-u u Bostonu dr Ismar Volić.

Kako imuni sistem reaguje na infekciju koronavirusom i šta do sada znamo o tome koliko dugo traje imunitet nakon preboljele Covid19 bolesti, za “60 sekundi o koroni” govori dr Vedka Begović, doktor interne medicine, SAD.

Koja je tačno razlika između termina “epidemije” i “pandemije” i koje je njihovo porijeklo, za “60 sekundi o koroni” govori Dado Latinović, student Genetike i Bioinžinjeringa, BiH.

Humani koronavirus je naučnicima poznat već skoro šest decenija. Ko je bila prva naučnica koja ga je otkrila govori Medina Rondić, studentica biologije, BiH.