IZVOR: Bosnia and Herzegovina UK Network

U  Domu Lordova u Londonu predstavljena je tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici za 2019. godinu “Premošćavanje podjele-suprotstavljanje mržnji”. Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu i  član Parlamenta Velike Britanije Rt. Hon. James Brokenshire.

U okviru programa prisutnima su se obratila čak četiri lorda  i tri člana Britanskog parlamenta. Najmlađi govornik bila je sedamnaestogodišnja Amina Mekić koja je govorila o iskustvu njene porodice, ratnim traumama i gubicima članova najuže porodice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Amina Mekić rođena je u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz Bosne i Hercegovine. Njena porodica dolazi iz Sarajeva. U svom obraćanju smogla je snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice i svoga naroda. Naglasila je da joj je izuzetna čast što ima priliku da govori u Domu Lordova u ime bosanskohercegovačke omladine i izrazila je zahvalnost fondaciji “Remembering Srebrenica” i BH UK Network  što su joj omogućili da sudjeluje u nečemu tako značajnom za domovinu.

Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013. godine  sa sjedištem u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih Britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali su preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali posjetu 1.200 Britanaca Memorijalnom centru Potočari.

Prisutnima su se obratili Lord Bourne iz Aberystwytha, Rt Hon. Lord Pickles, Richard Burden MP, Ian Blackford MP, Rt Hon. Baroness Warsi, The Rt. Hon. Wallace iz Tankerness QC; prijedorčanka Amra Mujkanović kao i Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Na kraju svog obraćanja Amina je pročitala “Molitvu” za sve žrtve genocida u nadi da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.