Teroristički napad u Beču, kao što se i pretpostavljalo, nakratko je poremetio dosadašnji način života u Austriji i izazvao određenu dozu nepovjerenja.

– Moram reći da društvo jako dobro amortizira ovo što se dogodilo. I političari, čak ni desničari se ne usuđuju da daju neke negativne izjave, jer znaju da tako mogu da ozbiljno poremete stanje u zajednici što nikome nije u interesu –u razgovoru za “Avaz” kaže predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”, Damir Saračević.

Predstavnici Saveza su, prije nekoliko dana, u društvu ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković i ambasadora BiH u Austriji, Kemala Kozarića, odali počast ubijenima u centru Beča. Na ovaj način, BiH je pokazala da poštuje višestoljetno prijateljstvo sa Austrijom i dijeli bol sa njenim građanima, jer u ovoj zemlji je, tokom agresije na BiH, svoj novi dom pronašlo na desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca.

– Procjenjuje se da u Austriji živi više od 200.000 Bosanaca i Hercegovaca. Međutim, mi već imamo i te treće generacije. Ako su roditelji rođeni ovdje, pa ako je dijete rođeno ovdje onda se njegova veza sa BiH više ne može upratiti. Ovdje se to prijateljstvo prema Bosancima zaista osjeti. Ja živim u Austriji duže od 20 godina i imao sam masu situacija gdje sam to osjetio, pogotovo kod starije generacije. Radili smo promocije knjiga o Bošnjacima u Prvom svjetskom ratu i dođu nam ljudi koji kažu da im je njihov dedo ili otac pričao o Bošnjacima. Postoji jedan pozitivan odnos, još uvijek traje sjećanje na vrijeme u kojem smo bili u jednoj državi i Bosanci su ovdje najbolje prihvaćena manjina – kaže Saračević.

Savez bh udruženja “Consilium Bosniacum” osnovan je 30. marta 2019. i okuplja 21 udruženje iz različitih gradova. Promovira dijalog i povezivanje, obnovu historijskih veza i jačanje prijateljstva Austrije i BiH i njenih naroda, a sa željom da se utiče i na aktuelne političke i društvene procese.

Poznato je da je u Vladi Austrije i ministrica Alma Zadić, porijeklom iz Tuzle, da je Ahmed Husagić koordinator za integracije Socijaldemokratske stranke Austrije, ali javnost uglavnom ne zna da su Bosanci u općinskim vijećima, gradskim vladama, obrazovnim institucijama, da imamo na desetine uspješnih književnika, umjetnika, naučnika, privrednika …

Ove godine obilježili su Dan bijelih traka, posvećen žrtvama Prijedora, a na jednom od glavnih trgova u Beču i godišnjicu genocida u Srebrenici, kojoj je prisustvovao i bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič.

– Mi Bosnu ne možemo zaboraviti, nema sastanka da mi ne pričamo o BiH i da ne razmišljamo na koji način se možemo uključiti. Imamo jako korektnu saradnju sa Sektorom za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ambasadorom Kozarićem, tako da nastojimo jačati te veze. Mislim da moramo biti bolji da bi nam bilo bolje. Da se mi više angažiramo, svako u okviru svojih mogućnosti. Ja nisam predsjednik države, ali u okviru u kojem mogu da djelujem da dam svoj maksimum i da radim za opći, naš zajednički interes – ističe Damir Saračević.