U općini Ravno je održana manifestacija promocije gastronomske ponude lokalne zajednice pod nazivom Ravanjski bronzin. Na događaju su se okupili Ravnjani, ali i zainteresirani turisti i mještani susjednih općina. O Ravanjskom bronzinu smo razgovarali sa Draganom Čokljatom, našim domaćinom u ovom mjestašcu na jugu Hercegovine.

„Kraj je desetog mjeseca, te se u Ravnom obilježava kraj turističke sezone. Na ovoj manifestaciji želimo predstaviti lokalnu gastronomsku ponudu. Tu su poznata jela poput ćeškeka i pirjana, janjetine ispod peke, lešo janjetine, domaći suhomesnati proizvodi. Kada to povežete sa prigodom da obiđete prirodu, kulturnu baštinu, odradite biciklističke ture, jednostavno imate vikend i više dana aktivnog i sadržajnog odmora, koji možete provesti u našoj zajednici. Mladi i stari uživaju u ovome, te su ovakvi događaji prilika da se svi okupimo. S ponosom mogu reći da je naš hotel ovog vikenda pun turista iz inozemstva, te smo dosta toga napravili dobrog ove sezone, a za još bolje rezultate trebamo kontinuirano raditi na proširenju ponude,“ poručuje Dragan Čokljat, vlasnik hotela „Stanica Ravno“.

Hotel „Stanica Ravno“ je jedna od značajnijih investicija u razvoj turizma lokalne zajednice, koji je i kroz podršku i saradnju sa USAID Projektom „Diaspora Invest“, potvrdio značaj saradnje sa iseljeništvom na jačanju lokalne turističke ponude. Da je fokus lokalne zajednice turizam potvrđuje i načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović.

„Cilj današnje manifestacije je očuvanje i promocija tradicionalne i povijesne gastronomske ponude. Promoviramo Ravno, tradiciju, želimo obogatati ponudu. Upravo, razvoj općine Ravno je baziran na razvoju turizma. Imamo sve veći broj gostiju, dolazaka i noćenja. Ja vjerujem da ćemo u skorom periodu postati vrhunska destinacija ruralnog turizma. Projekt koji je realizira obitelj Čokljat, ne samo da je obogatila prostor Općine Ravno, jer imate ovaj hotel kao jedinstven. Kada je 1901. otvorena stanica Ravno, ta zgrada je bila središnja tačka, i danas je to lokacija koja ima sve sadržaje. Prostor je prepoznat od javnosti i turista, te kroz suradnju Općine, investitora i svih zainteresiranih, možemo napraviti veliki iskorak na ovom polju, što potvrđuje i uspjeh današnjeg okupljanja“, dodao je načelnik Šimunović.

„Općina Ravno prepoznaje vrijednosti naše lokalne zajednice, koje sada želimo na pravi način valorizirati. Veliki broj naseljenih mjesta u nekoj izvornoj formi, očuvana arhitektura i kamena gradnja, bogata gastronomska ponuda, blizina Jadrana, sve to može od Ravnog stvoriti destinaciju koja ima ključne elemente za razvoj agroturizma. Mislim da je Ravno prepoznato kao lokacija kojoj će ljudi težiti, kao lokacija u blizni mora, koje opet nudi taj neki mir i druge sadržaje daleko od gužve, te prilika da turisti na različite načine dožive svoje dane odmora“, zaključio je načelnik Šimunović.

Ravanjski bronzin bio je i izvrsna prilika da saznamo kako se pravi poznato lokalno jelo pirjan. “Za pirjan su potrebne najmanje tri vrste mesa u približno jednakom omjeru, a osnovne su bile govedine, sušena ovčetina i domaća kokoš. Meso je trebalo izrezati na krupnije kocke i staviti u veći lonac, te preliti hladnom vodom. Kuha se zatim na laganoj vatri dok se ne bi odvojile kosti. Zatim ga se prohladi, ocijedi i očisti od kostiju, pa vrati meso u vodu u kojoj se kuhalo i na laganoj ga vatri kuhate još najmanje tri sata dok voda gotovo ne bi isparila. Vode ne smije biti ni previše ni premalo, nego toliko koliko je dostatno da ne zagori. Povremeno bi se jelo promiješalo, a pirjan se jede topao,” pojašnjavaju nam mještani. Pored toga, za Ravno je karakteristična raštika sa suhim mesom, ravanjski uštipci, ćeškek, gaovica, pura i lojanica. Aktivnosti poput organiziranja Ravanjskog bronzina, te pozitivni primjeri ulaganja povratnika i investitora iz dijaspore, pokazuju da male zajednice proaktivnim radom mogu napraviti važan iskorak ka razvoju turizma, ruralnom razvoju i održivim biznisima koji će kreirati nova radna mjesta i ulaganja u budućnosti.

Preuzete: Diaspora Invest