• Bosanski
  • Hrvatski
  • Српски
  • Уврштавање концепта миграција и развоја у релевантне политике, планове и активности у Босни и Херцеговини (БИХ): Дијаспора за развој (D4D)

    Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Влада Швajцарске, UNDP i IOM

    05/12/2016

    U toku

    На темељу службених података процјењује се да укупан број становника, који су поријеклом из БиХ, а живе у некој од земаља пријема, приближно износи око два милиона (укључујући све генерације). Већина исељеника, упркос томе што су напустили земљу, и даље имају снажне емоционалне, финансијске и породичне везе с Босном и Херцеговином. Истовремено, заједнице бх. исељеништва су углавном добро интегрисане и боље стојеће у односу на друге заједнице миграната у својим земљама пријема, с потенцијалом и спремношћу да допринесу развоју своје земље поријекла. Међутим, сарадња је већином неструктуирана и спорадична. Стога је Министарства за људска права и избјеглице БиХ креирало стратешку политику за сарадњу с нашим грађанима који живе и раде у иностранству. Један од најзначајнијих пројеката те стратегије је „Уврштавање концепта миграције и развоја у релевантне политике, планове и активности у Босни и Херцеговини: Дијаспора за развој“.

    Овај пројекат Владе Швицарске и Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (UNDP) и Међународном организацијом за миграције (IОМ), увелико доприноси развоју наше земље, те јача капацитете државних институција на различитим нивоима власти за сарадњу с исељеништвом. Пројекат има за циљ повећати социоекономске прилике и перспективе за људе у БиХ, те унаприједити њихову егзистенцију кроз снажнији ангажман исељеништва.

    Више информација о пројекту на линку:

    http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/operations/projects/poverty_reduction/migration-and-development1.html

    Почетак пројекта: 5/12/2016

    Завршетак пројекта: 4/12/2020

    Пројектна менаџерица: Мерима Авдагић

    Партнери: Влада Швajцарске, Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Министарство спољних послова БиХ, 15 партнерских јединица локалне самоуправе (ЈЛС) (Бијељина, Братунац, Јајце, Кључ, Лакташи, Љубушки, Лопаре, Маглај, Невесиње, Посушје, Приједор, Сански Мост, Велика Кладуша, Зеница и Жепче) , Међународна организација за миграције (IОМ) у БиХ, Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у БиХ

    Буџет пројекта: 5.692,538,00 USD углавном осигуран од стране Владе Швajцарске

     

     

    ДОКУМЕНТИ/ФАЈЛОВИ

    INFOGRAPHIC NOVA WEB

    Питајте нас