Riječ je o profesoru sa Odsjeka za matematiku na Wellesley Collegeu u Bostonu

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) dobila je novog predsjednika. Riječ je o prof. dr. sa Odsjeka za matematiku na Wellesley Collegeu u Bostonu Ismaru Voliću, dosadašnjem članu Upravnog odbora BHAAAS-a.

Ova odluka donešena je proteklog vikenda na Godišnjem sastanku BHAAAS-a, a u nastavku prenosimo pismo profesora Volića povodom imenovanja na mjesto predsjednika ove organizacije.

“Dragi članovi i prijatelji BHAAAS-a,

Čast mi je preuzeti predsjedavanje Bosanskohercegovačko-američkom akademijom umjetnosti i nauka. Cijenim povjerenje koje su mi članovi Upravnog odbora ukazali kako bih vodio ovu izvanrednu organizaciju sljedeće godine.

Koliko god sam oduševljen ovom privilegijom, žao mi je što je mandat prethodne predsjednice dr. Mahire Tanović okončan. S obzirom na pandemiju koronavirusa, dr. Tanović je bila prva i jedina predsjednica sa dva mandata, obnašala je dužnost koju je graciozno prihvatila i iznijela pošteno, odlučno i efikasno. Mogu se samo nadati da ću organizaciju moći voditi kompetentno poput dr. Tanović.

BHAAAS je rastao velikim koracima posljednjih godina. Proširili smo naše aktivnosti i članstvo, stekli važnost i ugled, i nastavljamo služiti kao model kako obrazovanje, naučni poduhvat i bavljenje umjetnošću trebaju izgledati. Naši članovi su stručni bez premca i posjeduju vještine koje, kada im se pruži prilika, blistaju i ukazuju na put ka znanju i napretku, slobodi od podjela i netolerancija.

Svi naši uspjesi, međutim, nalažu da preispitamo našu administrativnu i operativnu strukturu koja više ne može pratiti našu ekspanziju. Moj cilj je graditi se na ovom uzbudljivom trenutku i nositi nas kroz neke važne i neophodne strukturalne promjene. Već sam inicirao neke procese koji će u konačnici rezultirati održivom finansijskom i organizacijskom okviru, proširiti područje naših aktivnosti, unaprijediti komunikaciju i povećati uključenost članova.

Ciljevi koje sam postavio za BHAAAS u narednoj godini su ambiciozni; njihovo odigravanje će se vjerovatno nastaviti i nakon mog predsjedavanja. S obzirom na obim mog plana, krucijalno je da vi, članovi BHAAAS-a, bude aktivno uključeni i budete dijelom transformativnih promjena. Upravni odbor i ja se nadamo da ćemo čuti vaša mišljenja o budućnosti BHAAAS-a, vaše ideje za projekte i aktivnosti, i, što je najvažnije, kako učiniti BHAAAS organizacijom koja služi vašim najboljim interesima. 

Još jednom: zahvalan sam za povjerenje koje je ukazano meni i mom kapacitetu da vodim BHAAAS. Pred nama je vrijedna i uzbudljiva godina, u kojoj vi i ja imamo priliku da djelujemo zajedno kako bismo proširili domet i značaj ove organizacije. Radujem se što ću raditi sa vama.

Sa zahvalnošću,

Ismar Volić,

Predsjednik BHAAAS-a”

ISMAR VOLIĆ

Prof. dr. Ismar Volić je kao sedamnaestogodišnjak otišao u Sjedinjene Američke Države 1991. godine. Ovaj vrhunski stručnjak u matematici radi u polju topologije, koja je slična geometriji, a bavi se izučavanjima oblika i prostora zajedno sa promjenama koje nastaju pri njihovim deformacijama. Iako je Voliću Boston “životna i profesionalna baza”, on je angažiran i na fakultetima u Bosni i Hercegovini u okviru aktivnosti prijenosa znanja.

BHAAAS

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička bosanskohercegovačko-američka organizacija koja je osnovana 2007. u Charlotteu, u Sjevernoj Karolini (SAD). Organizacija okuplja visoko etablirane znanstvenike iz oblasti prirodnih, tehničkih i humanističkih znanosti, doktore s najuglednijih američkih klinika, te ugledne pisce i umjetnike.