Profesor je na Odsjeku za matematiku na Wellesley Collegeu u Bostonu
Bosansko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) ima novog predsjednika. Riječ je o prof. dr. sa Odsjeka za matematiku Wellesley Collegea u Bostonu, Ismaru Voliću, bivšem članu Upravnog odbora BHAAAS-a.

Ova odluka donesena je proteklog vikenda na Godišnjoj skupštini BHAAAS-a, a u nastavku donosimo pismo profesora Volića povodom njegovog imenovanja na mjesto predsjednika ove organizacije.

“Dragi članovi i prijatelji BHAAAS-a,

Čast mi je preuzeti predsjedništvo Bosansko-američkom akademijom umjetnosti i znanosti. Cijenim povjerenje koje su mi ukazali članovi Upravnog odbora kako bih sljedeće godine vodio ovu izvanrednu organizaciju.

Koliko god sam oduševljen ovom privilegijom, žao mi je što je mandat dosadašnje predsjednice dr. Mahire Tanović završio. S obzirom na pandemiju koronavirusa, dr. Tanović je bila prva i jedina predsjednica s dva mandata, obavljala je dužnost koju je ljupko prihvatila i pošteno, odlučno i učinkovito prezentirala. Mogu se samo nadati da ću uspjeti voditi organizaciju kompetentno kao i dr. Tanović.

BHAAAS je rastao velikom brzinom posljednjih godina. Proširili smo svoje djelovanje i članstvo, stekli značaj i ugled te nastavljamo služiti kao uzor kako bi obrazovanje, znanstveni rad i umjetnost trebali izgledati. Naši članovi su profesionalci bez premca i posjeduju vještine koje, kada im se pruži prilika, zasjaju i ukazuju put ka znanju i napretku, slobodi od podjela i netolerancija.

Svi naši uspjesi, međutim, zahtijevaju ponovno promišljanje naše administrativne i operativne strukture koja više ne može pratiti našu ekspanziju. Moj cilj je nadovezati se na ovaj uzbudljivi trenutak i voditi nas kroz neke važne i neophodne strukturalne promjene. Već sam pokrenuo neke procese koji će u konačnici rezultirati održivim financijskim i organizacijskim okvirom, proširiti opseg naših aktivnosti, poboljšati komunikaciju i povećati uključenost članova.

Ciljevi koje sam postavio za BHAAAS u narednoj godini su ambiciozni; njihova odigravanjeće se vjerojatno nastaviti i nakon mog predsjedavanja. S obzirom na opseg mog plana, ključno je da vi, članovi BHAAAS-a, budete aktivno uključeni i budete dio transformativnih promjena. Upravni odbor i ja se nadamo da ćemo čuti vaše mišljenje o budućnost BHAAAS-a, vaše ideje za projekte i aktivnosti, i, što je najvažnije, kako od BHAAAS-a napraviti organizaciju koja služi vašim najboljim interesima.

Još jednom: zahvalan sam na ukazanom povjerenju i mojoj sposobnosti da vodim BHAAAS. Pred nama je vrijedna i uzbudljiva godina u kojoj vi i ja imamo priliku surađivati ​​na proširenju dosega i važnosti ove organizacije. Radujem se što ću raditi sa vama.

Sa zahvalnošću,

Ismar Volić,

Predsjednik BHAAAS-a”

ISMAR VOLIĆ

Prof. dr. Ismar Volić je kao sedamnaestogodišnjak otišao u Sjedinjene Američke Države 1991. godine. Ovaj vrhunski stručnjak u matematici radi na području topologije, koja je slična geometriji, a bavi se proučavanjem oblika i prostora zajedno s promjenama koje nastaju tijekom njihovih deformacija. Iako je Voliću Boston”životna i profesionalna baza”, angažiran je i na sveučilištima u Bosni i Hercegovini u sklopu aktivnosti prijenosa znanja.

BHAAAS

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička bosanskohercegovačka-američka organizacija osnovana 2007. godine u Charlotteu, u Sjevernoj Karolini (SAD). Organizacija okuplja visoko afirmirane znanstvenike iz područja prirodnih, tehničkih i humanističkih znanosti, liječnike s najprestižnijih američkih klinika te eminentne književnike i umjetnike.