Općina Mančester (Manchester City Council) i bh. dopunska škola u Mančesteru (Bosnia & Herzegovina Supplementary School in Manchester) i organizacija Madrasah (MSSM) Network na kraju svake školske godine organizuju “Achievement Day” za sve dopunske škole koje djeluju na području Mančestera. Ta manifestacija se organizuje od 2006. godine.

Bosanskohercegovačka dopunska škola je uzela učešće i ove godine, kao i prethodnih godina od početka samog osnivanja. Bh. dopunska škola u Manchesteru je osnovana 2000. godine i već 19 godina neprestano radi na čelu sa gđom. Sadijom Muminović na edukaciji djece čiji roditelji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Takoder, aktivnosti se sprovode sa ciljem da se promoviše naša zemlja i kultura.

Ove godine manifestacija je organizovana 15. juna u prostorijama Mancester University i učestvovalo je 12 najboljih škola iz različitih zemalja koje djeluju na području Mancestera.  Nastavnik i učenik koji su postigli najbolje rezultate u toku školske godine budu nagrađeni tako što im gradonačelnik Manchetsera uruči nagrade. Na taj način  motivišu djecu i učitelje da postignu što bolje rezultate.

To je ujedno i prilika da djeca porijeklom iz različitih zemalja predstave svoje zemlje i kulture, a i da se upoznaju i druže sa drugom djecom i nauče mnoge zanimljive stvari o različitim kulturama. Tako su i učenici bh. dopunske škole predstavili kulturu naše zemlje.

Bh. dopunska škola u Manchesteru nije velika po broju djece kao u ostalim mjestima, ali to ih ne spriječava da budu aktivni i uzmu učešće u različitim manifestacijama i budu priznati na nacionalnom i internacionalnom nivou. Tako su 28. aprila djeca iz naše skole učestvovala na obilježavanju proslave jubileja Turske dopunske škole. Takodje, uzeli su učešće u organizaciji događaja “Remembering Srebrenica” odrzanog 18. maja, u saradnji sa ostalim bosancima i hercegovcima koji žive u Manchesteru. Svake godine u različitim gradovima u Velikoj Britaniji, različitim aktivnostima organizuje se sjećanje na genecid koji se dogodio u Srebrenici.

Program su sastavili učitelji i studenti, tako da je svako uzeo svoje učešće u programu. Program je vodio Enis  te je prikazan kratki film Remembering Srebrenica. Učešće u programu uzela je i Dr Farah , koja je posjetila srebrenicu.  Prisutnima je ispričala svoje iskustvo i utiske posjete.  U bolnici MRI Manchester Royal infrmary u kojoj radi organizovala je prezentaciju i informisala više od 200 doktora njenih kolega o svemu što je vidjela. Više objašnjenja o cjelovitoj bosni prije rata dao je Aldin Zilić a poslijeratnim dr Belma Muhamedagic.

Rasema Bakkali Alajmović je prezentirala bh. dopunsku školu tako da se moglo puno naučiti i program je bio jako interasantan. Učešće u ovom projektu su uzeli, pored bosanaca i hercegovaca, i englezi koji su već posjetili našu zemlju, gdje su prisutnim gostima prenijeli svoje utiske o ljepotama Bosne i Hercegovine. Ovom dogadaju je prisustvovala Mrs. Julie Ward član MP.

Poslije toga je organizovan iftar na kome je bilo preko 400 gostiju. Na kraju programa je uručena i zahvalnica Imamu aby Umar od Remembering Srebrenica North West za pomaganje i održavanje Iftara, a naša organizacija je imala čast i priliku da prisustvuje Queen Garden party u Buckingham palači 15. maja.

Takodjer, Djuzberi džamija je organizovala 23. maja za sve religije Iftar gdje su i Bosanci i Hercegovci uzeli učešće na “Multifaith iftaru”.

 

Izvor. Bosnia UK Network