Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH  su 29.3.2019.godie učestvovali na  tradicionalnoj manfestaciji Dani Balkana u Minhenu, koja se ove godine održala u periodu od 8. do 30. marta. Ovom prilikom su, između ostalog, posjetili i izložbu fotografija pod nazivom “Stari most –spomenik mira” koja je postavljena u kluturnom centru Gasteig u Minhenu.

Na manifestaciji Dani Balkana, koju organizuje interkulturalno udruženje „Hilfe von Mensch zu Mensch“ (Pomoć čovjeka čovjeku) sa svojom predsjednicom Sadijom Klepo, prezentirani su različiti sadržaji koji se bave Balkanom, njegovim ljudima i kulturom: Dani balkanskog filma, koncerti, diskusije, literarne manifestacije, izložbe, folklorni program, tradicionalni Balkan Bazar i dr.

Udruženje „Hilfe von Mensch zu Mensch“ uz pomoć brojnih savjetovališta, Centra za jezike, školskih i vanškolskih projekata, obdaništa i jaslica, kulturnih manifestacija i humanitarnih akcija pomaže izbjeglicama i migrantima u Minhenu i Bavarskoj da se uključe u život zemlje domaćina. Iznad svega, potiče novopridošle migrante, uključujući i one iz BiH i drugih zemalja Balkana, da svoje znanje, kulturu i sposobnosti prenesu u novi dom, kako bi što prije mogli voditi neovisan život. Udruženje već trinaestu godinu organizuje Dane Balkana s ciljem da kroz razmjenu kultura okupi ljude iz balkanskih zemalja, Minhena i okoline i time doprinese razvitku humane zajednice u kojoj svi imaju jednake šanse za sudjelovanje i napredak.