Polazeći od činjenice da iseljeništvo iz Bosne i Hercegovine, od svog postanka, redovno provodi brojne filantropske aktivnosti kroz koje značajno pomaže različite kategorije stanovništva u BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u svom dokumentu Politika o saradnji sa iseljeništvom, usvojenom od strane Vijeća ministara BiH 2017. godine, predvidjelo mjeru  dodjela nagrada i priznanja iseljeništvu za njihove različite doprinose Bosni i Hercegovini, što uključuje i filantropske doprinose iseljeništva.

Ministarstvo je u cilju realizacije ove mjere proteklih godina pokrenulo niz aktivnosti, među kojima je i inicijativa da se kategorija iseljeništva uključi  u dodjelu nagrade DOBRO za filantropiju koju dodjeljuje Fondacija Mozaik, istaknuta nevladina organizacija koja djeluje u BiH. Ova inicijativa Ministarstva je naišla na odličan prijem u Fondaciji Mozaik i ove godine po prvi put je otvorena mogućnost kandidovanja pripadnika iseljeništva za dodjelu nagrade DOBRO za filantropiju.

Nagrada DOBRO za filantropiju je nagrada za pojedince i kompanije koji su svojim filantropskim djelovanjem, volonterskim radom i finansijskom podrškom značajno doprinijeli razvoju zajednica u BiH i poboljšanju kvaliteta života u našoj zemlji.

Fondacija Mozaik je za iseljeništvo predvidjela sljedeće nagrade:

Nagrada za individualnu filantropiju pripadnicama i pripadnicima iseljeništva iz BiH: za ovu nagradu se mogu nominovati pojedinke i pojedinci  stariji od 17 godina koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine a žive u iseljeništvu (dijaspori) i koji se svojim filantropskim djelovanjem zalažu za dobrobit zajednica u Bosni i Hercegovini. Kroz ovu kategoriju se mogu nominovati i pojedinke i pojedinci iz iseljeništva koji su doprinijeli filantropiji u BiH kroz organizacije u iseljeništvu.

Nagrada za korporativnu filantropiju kompanijama koje su osnovali ili su u vlasništvu pripadnica i pripadnika iseljeništva iz BiH: za ovu nagradu se mogu  nominovati kompanije koje su osnovali ili su u vlasništvu pripadnica i pripadnika iseljeništva iz BiH kojima je korporativno filantropsko djelovanje u Bosni i Hercegovini sastavni dio poslovanja.

U nastavku su linkovi sa detaljnim informacijama o nagradi DOBRO, kriterijima, kategorijama i prijavni obrasci:

O nagradi DOBRO: https://www.lonac.pro/nagrada-dobro-za-filantropiju-2

Kriteriji i kategorije nagrade: https://www.lonac.pro/dobro-2020—kriteriji-i-kategorije-za-nagrade-1

Prijavni obrazac i sažeto o kriterijima: https://www.lonac.pro/nominujte-za-nagradu-dobro-2020

Nominacije za nagrade su otvorene do 9.11.2020.godine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva pripadnike iseljeništva, kao i njihove partnere u BiH, da nominiraju pripadnike iseljeništva za nagradu DOBRO za filantropiju, uz napomenu da nagradu DOBRO vodi i dodjeljuje Fondacija Mozaik.