Među mnogima na susretima bh.zajednice u Velikoj Britaniji često susretnemo i neka poznata lica. Vedri osmijeh gospođe Hasedžić i šarmantnost gospodina Kapetanovića se zasigurno izdvajaju u masi.

I uistinu je tako.  Oboje Banjalučani, gospodin Midho Kapetanović i gospođa Fahira Hasedžić, su oličje banjalučkog ponosa u Velikoj Britaniji.  Spletom okolnosti tijekom rata u Bosni i Hercegovini, prva su generacija koja je došla u Veliku Britaniju. Ovo dvoje banjalučana svojim nemjerljivim i nesebičnim radom su uveliko doprinijeli organizaciji, razvijanju i aktivnostima bh. građana u Velikoj Britaniji.

Gospodin Kapetanović trenutno živi u Derbiju.  Najstariji je aktivni član bh.asocijacije Derby. Od samog dolaska u Veliku Britaniju, bio je aktivni član Izvršnog odbora BH. Asocijacije Derby. Par godina obavljao je i funkciju blagajnika BH UK Networka. Iako ima 84 godine, odlučio je ne samo prisustvovati susretima bh.dopunskih škola , već i pomoći pri organizaciji. Džentlemen, kako kažu za gosp. Kapetanovića, često pomogne i dragim domaćicama u pripremi hrane za goste. Ko god zna Midhu, zna da se radi o mirnom, principijelnom i pedantnom gospodinu, koji svojim šarmom i vedrim duhom prkosi godinama.  I dalje se može vidjeti i sa njim popričati na aktivnostima u bh. centru Derby  kojima  redovno prisustvuje.

Fahira Hasedžić, naša vrijedna i mila instruktorica folklora, ponosna Banjalučanka koja svake sedmice putuje na relaciji Nottingham-Birmingham-Derby, sa ciljem očuvanja, njegovanja, unaprijeđenja i promocije naše folklorne baštine. Od samog osnivanja KUD “Mladost Bosne” i “Bosanski Biseri”, vodi ih koreograf Fahira, stručno i osmišljeno. Inače, prije samog dolaska u Veliku Britaniju, naša Fahira se aktivno  bavila folklorom u KUD “Budućnost” u Banjaluci. Već više od dvije decenije  Fahira je čuvar bosanskohercegovačke kulture i tradicije bh. folklornih grupa u Engleskoj, trudeći se da pod njenim budnim okom obje grupe predstavljaju bh.zajednicu na različitim festivalima i zabavama ,naročito povodom obilježavanja državnih praznika. Godinama se bavi aktivnim humanitarnim radom te je gospođa Hasedžić lično donacije nosila i uručivala u Bosni i Hercegovin

Preuzeto: BH UK Network