i-dijaspora je putem wemakeit platforme pokrenula Crowdfunding kampanju u kojoj je, za potrebe čišćenja i uljepšavanja Zenice potrebno samo 10.000 CHF. Kampanja će trajati 25 dana, a svim donatorima predstavnicima i-dijaspore bit će prigodno zahvalni.

Čak 600 volontera i aktivista sudjelovat će u čišćenju Zenice, ako se za to stvore uvjeti, uz izravnu podršku bosanske dijaspore.

Što nas je motiviralo?

Nažalost, poražavajući podaci ukazuju da samo u gradu postoji preko 240 registriranih ilegalnih odlagališta, dok je, prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, Zeničko-dobojski kanton preplavljen s čak 400 divljih odlagališta. Svjesni posljedica koje ilegalna odlagališta mogu imati na zdravlje stanovništva, ali i na pitku vodu te ukupnu eko-turističku sliku grada, odlučili smo djelovati! Projekt „Očistimo grad za jedan dan“ ima za cilj riješiti ekološki problem, podići ekološku svijest stanovništva i omogućiti „uključivanje“ dijaspore u stvaranje bolje budućnosti za sve nas.

Plan aktivnosti

Za početak, planiramo stvaranje organizacijskih odbora po regijama, nakon čega je vrijeme za čišćenje najugroženijih gradskih i prigradskih zona. Tako, npr. planiramo čišćenje gradskih ulica i naselja, riječnih obala, potoka i kvartova, parkova, dijelova glavne i regionalne ceste te brojnih sela.

S ovom aktivnošću započeli bismo 22. kolovoza tekuće godine u 8 sati ujutro, a radove bismo trebali završiti do 13:00 sati, nakon čega bismo prikupljeni otpad odvezli na regionalno odlagalište otpada Mošćanica.

Poslijepodne bismo se usredotočili na čišćenje i uređenje poznatog zeničkog izletišta Smetovi, gdje bismo prisustvovali svečanom otvaranju fontane. Zatim planiramo postaviti ploče upozorenja i ploče s kreativnim porukama, te organizirati odgovarajuće druženje sa stanovnicima Zenice i zeničkom dijasporom. Zasigurno ćemo začiniti druženje dodjelom nagrada donatorima i aktivistima, ali i turnirom u malom nogometu. Ovo će biti idealna prilika da se po prvi put organizira uživo “Zenica Meetup”.

Kao što je gore spomenuto, cijena ove zajedničke aktivnosti bila bi 10.000 CHF.

Ako želite podržati naš rad, Zeničane i zeničku dijasporu koja svom gradu žele dati, prije svega, čistoću i zdraviji okoliš, donirajte koliko god možete i želite putem ove veze. Unaprijed vam se zahvaljujemo.

Na navedenoj poveznici ćete pronaći detaljnije informacije u vezi s projektom “Očistimo grad za jedan dan”.

Preuzeto sa: i-platform.ch