U okviru 30. Sarajevskog sajma knjiga, u srijedu 18. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, promovirane su knjige Ismeta Bekrića “Čarobno zrno” i “Jutro tate Mrguda”, kao i najnovija izdanja “Bosanske riječi” iz  Biblioteke «MALA VILA» i «KRUG RADOSTI»

Ismet Bekrić, bosanskohercegovački pjesnik koji danas živi i radi u Sloveniji, napisao je veliki broj zbirki pjesama, igrokaza i slikovnica, namijenjenih djeci. Bekrić je promovirao dva nova naslova – drugo jubilarno izdanje svoje prve knjige pjesama za djecu “Jutro tate Mrguda”, koja je objavljena prije punih 50 godina (čiji je sadašnji izdavač “Planjax”), te pjesmama o školi, koje je u (bogato ilustriranoj) knjizi s naslovom “Čarobno zrno”, objavila “Bosanska riječ”/”Lijepa riječ” iz Tuzle.

Knjiga “Čarobno zrno” tematski je zaokružila bogati, nevjerojatno zanimljivi školski svijet. Ne samo život na časovima, nego posebno između časova (na odmorima kao i na putu od kuće do škole i od škole do kuće) – naglasio je Šimo Ešić prilikom predstavljanja ove knjige.

Današnja promocija upotpunjena je stihovima, a događaj je bio prilika i za predstavljanje sljedećih magazina: BOŠNJAK – list Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije, Ljubljana; ‘Šeher Banja Luka’,  magazina Saveza Banjalučana Švedske i ‘Banjalučki žubori’.

Šimo Ešić, pjesnik za djecu, pripovjedač, dramski pisac i novinar, predstavio je svoja dva nova izdanja: “Tako smo rasli” i knjigu pjesama “Ispod cirkuske šatre”.

“Tako smo rasli” je novo izdanje Šimine svima poznate autobiografske pjesme “Rudarev kućerak” koju je ilustrirao renomirani likovnjak Tošo Borković, a recitirajući stihove iz pjesme Dolazak cirkusa, Šimo nam je predstavio i svoju novu knjigu pjesama “Ispod cirkuske šatre”.

IK Bosanska riječ/Lijepa riječ je u sklopu Biblioteke «MALA VILA» i «KRUG RADOSTI» predstavila i sljedeće autore : Suada Bernhardt- MALIŠANI VELIKOG SRCA, Samuel R. Harris • Cheryl Gorder: SEMI –DIJETE KOJE JE PREŽIVJELO HOLOKAUST i Nura Suljkanović: DJECA KOJA LETE.