U Travniku je predstavljena Platforma dijaspore za razvoj BiH, koja će povezivati dijasporu i stanovništvo u BiH, sa isključivim ciljem podrške, a ne dodjele pomoći, kako je bilo u protekle tri decenije. Registrirana je na nivou države, a sjedište će joj biti u Travniku.

Prema podacima istraživanja univerziteta u Švicarskoj, samo u ovoj zemlji živi, radi i obrazuje se više od 60 hiljada iseljenika iz BiH. Oni su, kao i više od dva miliona građana BiH raseljenih po cijelom svijetu, ogroman potencijal za razvoj naše zemlje, kako u oblasti privrede tako i na polju nauke, obrazovanja i kulture. Nažalost, nedovoljno iskorišten, a većina dosadašnjih projekata pokrenuta je na individualnoj bazi.

„Do sada nije postojala nikakva institucionalna ili organizirana spona između dijaspore i BiH. Mi smo primijetili da do sada je bilo već organiziranih projekata koji su implementirani između dijaspore i BiH, ali su ti svi projekti implementirani na kontaktima lične prirode“, kaže Tarik Kapić, predsjednik Upravnog odbora i-platforme.

Upravo radi povezivanja dijaspore s matičnom zemljom i spone u obostranoj saradnji, Udruženje i-dijaspora iz Švicarske pokrenulo je i-platformu, kao sistem podrške, koji je već pokazao konkretne rezultate. Riječ je o projektima čiji posrednici nisu institucije vlasti, već udruženja i pojedinci  u lokalnim zajednicama, čiji projekti su prepoznati, a sve s ciljem zadržavanja mladih u ovoj zemlji.

„Primjer su djevojke iz Mostara, njihova kompanija, gdje super su radile – mi smo samo podržali da kupe destilator i one sada super djeluju. Nedavno smo u Zenici održali najveću ekološku akciju poslije rata u BiH, gdje je preko 800 volontera očistilo grad za jedan dan. Osnažujemo mlade ljude da djeluju u lokalnoj zajednici“, navodi Aldin Vrškić, predstavnik i-platforme u BiH.

Službenica Gradske uprave Grada Bijeljina Ljubica Mlađenović ističe: „Ova i platforma zaista nam je to donijela i mnogo im hvala. Tako da mi imamo već jedan projekat kroz dokument omladinska politika. To je projekat izvrsnost mladih koji mi već pet godina razvijamo“.

Iako uspješne inicijative u različitim sektorima već postoje i daju konkretne rezultate, potencijali dijaspore, koja i dalje njeguje brojne veze sa svojim lokalnim zajednicama, mnogo su veći. To se, osim investicija, odnosi i na razmjenu znanja, iskustava i poslovnih veza stečenih izvan domovine, a koje bi uveliko mogle pomoći njenom razvoju.

„Novca još ima za dobre projekte, dobre ideje. Ljudima je možda veća problematika kako doći do tog novca i tu vidim neku našu ulogu. Pokazati ljudima kako se jedan biznis plan piše, kako doći do tih sredstava“, dodaje Ivica Petrušić, član Upravnog odbora i-platforme.

A tim sredstvima u narednom periodu bit će podržani brojni razvojni projekti, naročito iz oblasti turizma, ali i razvoja IT industrije. No, na tom putu saradnja se očekuje i od naše zemlje, naročito u poboljšanju administrativnih usluga. Ono što nisu prepoznale zvanične institucije, prepoznali su oni koji su decenijama izvan zemlje u kojoj su rođeni.

federalna.ba