U Travniku je predstavljena Platforma dijaspore za razvoj BiH koja će povezati dijasporu i stanovništvo u BiH, s isključivim ciljem podrške, a ne dodjele pomoći, kao što je to bilo u posljednja tri desetljeća. Registrirana je na državnoj razini, a sjedište će joj biti u Travniku.

Prema istraživanju sa sveučilišta u Švicarskoj, samo u ovoj zemlji živi, radi i studira više od 60.000 iseljenika iz BiH. Oni su, kao i više od dva milijuna građana BiH raseljenih po cijelom svijetu, ogroman potencijal za razvoj naše zemlje, kako u području gospodarstva, tako i u području znanosti, obrazovanja i kulture. Nažalost, nije se dovoljno iskoristilo, a većina dosadašnjih projekata pokrenuta je pojedinačno.

„Do sada nije bilo nikakve institucionalne niti organizirane veze između dijaspore i BiH. Primijetili smo da je do sada bilo organiziranih projekata koji su se provodili između dijaspore i BiH, ali svi su ti projekti provedeni na kontaktima osobne prirode”, kaže Tarik Kapić, predsjednik Upravnog odbora i-platforme.

Upravo radi povezivanja dijaspore s matičnom državom i poveznice u međusobnoj suradnji, Udruga i-dijaspore iz Švicarske pokrenula je i-platformu, kao sustav potpore, koji je već pokazao konkretne rezultate. Riječ je o projektima čiji posrednici nisu državne institucije, već udruge i pojedinci u lokalnim zajednicama, čiji su projekti prepoznati, a sve s ciljem zadržavanja mladih u ovoj zemlji.

„Primjer su djevojke iz Mostara, njihova tvrtka, u kojoj su odlično radile – samo smo ih podržali da kupe destilator i sada im ide odlično. Nedavno smo održali najveću ekološku akciju u Zenici nakon rata u BiH, gdje je preko 800 volontera očistilo grad u jednom danu. Osnažujemo mlade ljude da djeluju u lokalnoj zajednici”, kaže Aldin Vrškić, predstavnik i-platforme u BiH.

Zaposlenica Gradske uprave Grada Bijeljina Ljubica Mlađenović ističe: „Ova i platforma su nam to zaista donijeli i hvala im puno. Tako da već imamo jedan projekt kroz document omladinska politika. To je projekt izvrsnosti mladih koji razvijamo pet godina”.

Iako uspješne inicijative u različitim sektorima već postoje i daju konkretne rezultate, potencijal dijaspore, koja i dalje njeguje brojne veze sa svojim lokalnim zajednicama, mnogo je veći. Osim ulaganja, to se odnosi i na razmjenu znanja, iskustava i poslovnih veza stečenih izvan domovine, što bi moglo uvelike pomoći njegovu razvoju.

„Novca još ima za dobre projekte, dobre ideje. Ljudima je možda veći problem s tim kako doći do tog novca, i tu vidim dio naše uloge. Pokazati ljudima kako napisati biznis plan, kako doći do tih sredstava”, dodaje Ivica Petrušić, član Upravnog odbora i-platforme.

I s tim će sredstvima u narednom razdoblju biti podržani brojni razvojni projekti, posebice u području turizma, ali i razvoja IT industrije. No, na tom putu očekuje se suradnja i od naše zemlje, posebice u poboljšanju administrativnih usluga. Ono što nisu priznale službene institucije prepoznali su i oni koji su desetljećima bili izvan zemlje u kojoj su rođeni.

federalna.ba