U petak 8. marta 2019. godine svečano je otvorena manfestacija Dani Balkana u Minhenu, koja se ove godine održava u periodu od 8. – 30. marta. Osnovni cilj ove manifestaje je podrška i promocija dijalogu između različitih kultura i tradicija građana iz država Balkana.

Ovogodišnji 13. po redu Dani Balkana, koji nose naziv  Balkan prostor mogućnosti,  će pokušati rasvjetlii drugu stranu migracija.  Unatoč trendu emigacija sa Balkana postoji veliki broj ljudi, koji iako nezadovoljni stanjem u svojoj državi,  žele ostati  i doprinijeti demokratskom razvoju i prosperitetu svoje zemlje. Istovremeno su brojni primjeri uspješnih  migranta koji se vraćaju natrag jer vide perspektivu i  mogućnosti razvoja u vlastitim državama.

U okviru ove, 13. po redu manifestacije Dani Balkana biće organizovane podijum diskusije sa temom migracija, umjetničke izložbe, dani filma, dan literature, nastup folklornih grupa, balkanski bazar, dječiji program, kao i drugi raznovrsni sadržaji öiji je cilj da doprinesu  unpređenju dijaloga kultura i promociji  kultura država Baklana u SR Njemačkoj.

Organizator ove manifestacije je organizacija „Hilfe von Mensch zu Mensch“ (Pomoć čovjeka čovjeku). Radi se humanitarnoj organizaciji koja je osnovana 1992. godine sa osnovnim ciljem pomoći izbeglicama iz Bosne i Hercegovine. Vremenom je ova organizacija prerasla u regionalnu oganizaciju koja je polje svoga djelovanja proširila na izbjeglice i migrante sa područja zemalja bivše Jugoslavije,  a kasnije i iz cijelog svijeta. Osim humanitarnih aktivnosti u oblasti integracije imigranata u Njemačkoj, ova organizacija vrlo uspješno provodi niz aktivnosti u oblasti kulture. Projekti i aktivnosti ove organizacie snažno su podržani od nadležnih njemačkih institucija, a organizacija i njena osnivačica i predsjednica gđa Sadija Klepo su nagrađeni brojnim prestižnim nagradama i priznanjima Bavarske.

Ovu, već odavno tradicionalnu, manifestaciju  karakterizira  vrlo bogat i raznovrstan kulturni progam i iznimno dobra posjećenost kako građana iz država Balkana koji žive na ovom području, tako i Njemaca koji su ne samo gosti manifestacije, nego i aktivni učesnici pojedinih djelova programa.

Na svečanom otvaranju  Dana Balkana pozdravnim govorom se obratila gđa Sadija Klepo, osnivačica i presjedavajuća ove organizacije, koja je predstavila program  ovogodišnje manifestacije, pozvala sve prisutne da posjete  bogate programske sadržaje,  te svojim aktivnim učešćem i međusobnim druženjem doprinesu realizaciji osnovnih ciljeva ove manifestacije.

Na svečanom otvaranju ispred Balkanskog  kluba mira dodjeljena je nagrada – Balkanska povelja mira  profesoru dr. Milomiru Ninkoviću, svjetski poznatom i priznatom hirurgu, šefu Klinike za plastičnu i rekonstrutivnu hirurgiju u Klinici Bogenhausenu u Minhenu. Nagradu je dodijelio Osmo Vatreš, predsjednik ovog regionalnog udruženja koje je osnovano i djeluje od 2004. godine.

Povelja mira dodjeljena je i Sadiji Klepo, presjednici organizacije „Hilfe von Mensch zu Mensch“ za dugogodišnji doprinos dijalogu kultura balkanskih država na području na kome ova organizacija djeluje kroz raznovrsne aktivnosti koje godinama uspješno provodi.

Svečanom otvaranju Dana Balkana ispred Generalnog konzulata BiH u Minhenu je prisustvovala  generalna konzulica Ruzmira Tihić Kadrić koja je izrazila zadovoljstvo  bogatim programom manifestacije, te istakla aktuelnost teme i naziva ovodišnje manfestacije za sve države Balkana.