U Prijedoru je održana Osnivačka skupština Udruge Bosanski kulturni centar sa sjedištem u Prijedoru.

Na skupštini je bilo prisutno 300 delegata i gostiju iz zemlje i inozemstva. Osnivači udruge su, sukladno Ustavu i zakonu, pravni subjekti iz Bosne i Hercegovine koji se bave promocijom i očuvanjem kulture i umjetnosti i djeluju na području 7 gradova i općina šire regije riječnih slivova Une i Sane u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Na Osnivačkoj skupštini su prisustvovali i visoki počasni gosti – veleposlanica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini dr. Ulrike Hartmann, zamjenik veleposlanika Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ozgul Šahin, predstavnici Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, generalni počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Diego Moscheni, ravnatelj JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukavica, predsjedatelj Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić i predstavnici gradske uprave Prijedora, načelnici općina Sanski Most i Ključ Faris Hasanbegović i Nedžad Zukanović, predstavnici općina Cazin i Bosanska Krupa, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog, političkoj, gospodarskog i javnog života šire regije.

Delegati Osnivačke skupštine su izglasali usvajanje osnivačkih akata i statuta, a imenovani su organi udruge, kao i 14 počasnih članova (‘’ambasadora za kulturu’’) iz Bosne i Hercegovine i 9 država – Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Turske, Italije, Austrije i Hrvatske. Rukovodstvo udruge čine Nataša Marić (Skupština), Sanel Jakupović (Upravni odbor) i Vedran Šupuković (Nadzorni odbor). Za Generalnog tajnika Udruge izabrana je Alma Semanić iz Prijedora.

Ključni ciljevi udruge usmjereni su na očuvanje, promociju i razvitak ukupne kulture svih naroda, nacionalnih manjina, građana i stranih rezidenata koji žive u Bosni i Hercegovini,  sukladno zakonu i međunarodnim standardima utvrđenim u polju kulture i umjetnosti. U tom smislu ovaj kulturni centar je zamišljen kao platforma i resursni centar za promociju svih postojećih kulturnih identiteta koji bitišu u području šire regije riječnih slivova Une i Sane, cijele države i globalno, kao i poligon za internaconalizaciju domaćih kulturnih identiteta ovoga podneblja na svjetskoj kulturnoj sceni, bez javne ili skrivene namjere da strateški, taktički ili operativno ‘’prisvaja’’, ‘’mijenja’’, ‘’ukida’’, ‘’nameće’’, ‘’uvodi’’, ‘’unitariše’’ ili ‘’osporava’’ na bilo koji način bilo kojem pojedincu ili društvenoj grupi bilo čije kulturne identitete.

Incijativa je pokrenuta 27. siječnja 2019. godine, s formalizacijom odluka inicijative od 2. ožujka 2019. godine donesenih od strane 21 organizacije iz zemlje i dijaspore koje imaju preko 2.000 registriranih članova. Upis u Registar udruga i fondacija obavit će se kod nadležnog Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

PREUZETO: BH UK Network