Mapu diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, napravljenu prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, sada možete pronaći i online. Naime, na Google Mapsu je osmišljena interaktivna mapa ambasada i konzulata naše zemlje u svijetu.

Ljubičastom i plavom oznakom su obilježena mjesta u kojima postoji rezidentni predstavnik BiH, a crvenim nerezidentna predstavništva koja su potom crvenim linijama povezana s nadležnim rezidentnim predstavništvom.

Klikom na određeno predstavništvo možete dobiti osnovne informacije o adresi predstavništva, ambasadoru, kao i kontakt telefon u slučaju da želite kontaktirati ambasadu.

Najviše rezidentnih predstavništava imamo u Evropi. U nekim državama imamo rezidentne predstavnike koji pokrivaju nekoliko država.

Mnogo manje predstavnika nego u Evropi imamo u SAD-u, Južnoj Americi, Aziji. Npr. Ambasada u Washingtonu pokriva nerezidentno Brazil, dok Ambasada u Kanadi nerezidentno pokriva Kubu.

Ambasada u Rusiji pokriva nerezidentno Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, a Ambasada u Turskoj pokriva nerezidentno Azerbejdžan i Gruziju

Ambasador BiH u Japanu nas predstavlja još i u Koreji, dok ambasador u Kini pokriva i Mongoliju.

Interaktivnu mapu možete pronaći na ovom linku.