Općina Čapljina jedna je u nizu institucija u Bosni i Hercegovini koja učestvuje u aktivnosti prijenosa znanja u okviru projekta Dijaspora za razvoj (D4D) koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Vlade Švicarske u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Kako je saopćeno iz općine Čapljina, početkom novembra stručnjakinja Željka Šećerbegović, koja je rođena u Bosanskoj Krupi, a već 26 godina živi i radi u Danskoj u ovoj je općini, tokom trodnevnog boravka, održala radionice o temi „Žene u politici i na rukovodećim funkcijama“, kako bi  potaknula svijest žena i pomogla im u aktivnom učešću u politici i donošenju odluka.

Na početku angažmana, načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić održao je prvi radni sastanak s Željkom Šećerbegović i radnom grupom.

Načelnik Vidić je istaknuo važnost i ulogu žene kako u politici tako i u svim segmentima društva. Posebno je naglasio kako se općina Čapljina može pohvaliti velikom zastupljenosti žena u civilnom društvu, istaknuvši veliku zastupljenost žena u Općinskom vijeću, u općinskoj administraciji a pogotovo na rukovodećim funkcijama  javnih ustanova.

Željka Šećerbegović pohvalila je rad općine i ulogu žena i mladih u općinskim strukturama, te su se čule nove ideje i projekti na kojima će sarađivati.

Nakon sastanka s načelnikom radna grupa posjetila je Osnovnu školu „Vladimir Pavlović“ u Čapljini gdje su se upoznali o načinu rada ove škole, te ulozi direktorice kao žene.