IZVOR: AUBHA (Australska unija BH asocijacija)

Foto: Nino Photography (Bosanska škola Viktorija)

U Sidneju i Viktoriji su početkom decembra održane svečane ceremonije povodom završetka još jedne školske godine za učenike iz državnih škola u kojima se u sklopu redovne nastave izučava bosanski jezik, kultura i tradicija. Učenici pohađaju nastavu bosanskog jezika od 1-12. razreda, odnosno u osnovnoj i srednjoj školi, a na kraju školovanja, u 12. razredu, polažu usmeni i pismeni ispit, a dobijene ocjene ulaze u ukupan prosjek.

U organizaciji Udruženja nastavnika bosanskog jezika u državi Viktorija u subotu 8.12.2018. godine u Melbournu je upriličena svečanost uručenja diploma za 17 maturanata koji su uspješno položili ispit iz bosanskog jezika.

Sead Omerović, predsjednik Udruženja nastavnika bosanskog jezika u Viktoriji, osvrnuo se na značaj učenja jezika, te sažeto prikazao rad škole u zadnjih 25 godina.

Joe Tošić, pomoćnik direktora u Victorian School of Languages, uručio je nagrade najboljim učenicima koji su prošle godine ostvarili odlične rezultate: Semra Makaš, Zerina Redžepagić i Nataša Vujmilović a svih 66 uspješnih učenika učestvovali su u kulturno-zabavnom programu koji su za prisutne pripremili sa svojim učiteljicama.

Maturantima, roditeljima i nastavnicima su video linkom uputili čestitke Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji i Ed Husić, član parlamenta Australije porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od dobitnica priznanja, Nataša Vujmilović, podijelila je svoje iskustvo iz “Bosanske škole” te pozvala druge učenike da se upišu i redovno pohađaju nastavu.

“Oda ljubavi“ Aiše Hadžiahmetović, prof. bosanskog jezika i književnosti, “Boje prijateljstva“, “Zapis o zemlji“, “On meni nema Bosne“, “Zapjevala sojka ptica“, “Zemlja Bosna“, nastup folklorne grupe “Dukat“ samo su neke od tačaka od kojih su zatrperila srca svih prisutnih.

Na kraju programa upriličena je dodjela diploma i poklona svim ovogodišnjim maturantima. A onda se sedamnaest ponosnih i prelijepih momaka i djevojaka opustilo uz ples, muziku i pjesmu.

Nastavnice Belma Geljić i Sada Makaš zaslužuju sve pohvale jer su pored obaveznog nastavnog plana maturantima prenijele i dio ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini. Istovremeno, sa nižim uzrastom radile su Amela Grebović-Ademi, Arnela Đug, Fatma Hodžić, Aiša Hadžiahmetović i Nidžara Čolić.

Ovakav uspjeh nemoguće je zamisliti bez zajedničkog rada Udruženja nastavnika u Melbournu, zatim roditelja, bh. klubova i organizacija, medija na bosanskom jeziku i Ambasade BiH u Canberri.