U subotu 29. juna u Minhenu je održana kulturna manifestacija KUD „Bosančica“ iz Minhena. KUD „Bosančica“ je organizacija bh. dijaspore koja je osnovana 2012. godine sa ciljem njegovanja i predstavljanja bh. kulure na području grada Minhena i cijele Bavarske.

U okviru manifestacije je izveden bogat kulturno umjetnički program koji je izazvao oduševljenje cjelokupne publike. Pored KUD-a „Bosančica“ na manifestaciji sa svojim programom je učestvovao i hor “Nur” iz Mihena, KUD “Biseri” iz Stutgarta, te Eldin Huseinbegović.

Učesnike manifestacije je pozdravila generalna konzulica Ruzmira Tihić Kadrić, ističući podršku Generalnog konzlata BiH u Minhenu ovoj i drugim organizacijama koje provode aktivnosti na njegovanju bosanskohercegovačke kulture i tradicje i time doprinose boljem uvezivanju i umrežavanju bh. dijaspore i razvoju njihove međusobne saradnje.

U okviru KUD Bosančica djeluje folklorna, dramska i recitatorska sekcija. Folklorna sekcija broji oko150 članova, dok dramska sekcija broji oko 30, a recitorska 10 članova.

 

Izvor: Generalni konzlat BiH u Minhenu