U organizaciji KUD-a „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, u četvrtak, 3. oktobra 2019. godine, u Esslingenu, gradu u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg koji se nalazi nedaleko od Stuttgarta, na rijeci Neckaru, održana je manifestacija „Igrom i pjesmom za Bosnu i Hercegovinu“ kojoj je prisustvovalo više od 400 posjetilaca.

U odličnom programu prisutni su bili oduševljeni nastupima kulturno-umjetničkih društava “Čardak – 2012“ iz Schwäbisch Gmünda i domaćina „Mladih bisera“ iz Stuttgarta. Uz atraktivne koreografije koje je pripremila Slavica Jokić tri grupe „Mladih bisera“ su prikazale igru, nošnju i običaje iz centralne Bosne, okoline Sarajeva i igre iz Kumanova, u Sjevernoj Makedoniji.

Gosti iz Schwäbisch Gmünda su se predstavili koreografijom Ramiza Malkoča i Bošnjačkim igrama iz okoline Sarajeva. I jedni i drugi su za svoje nastupe nagrađeni burnim aplauzima.

Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava uslijedilo je višesatno druženje uz pjesme popularnog estradnog umjetnika Nihada Alibegovića. Nije nedostajalo ni specijaliteta bosanske kuhinje koje su pripremale vrijedne članice KUD-a “Mladi biseri”.

Sead Selmanović, predsjednik KUD-a „Mladi biseri“, najavio je narednu manifestaciju u novembru za Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Moja BiH