U Ljubuškom je 09.08.2019.godine održan ”Treći Ljubuški gospodarski forum u saradnji sa dijasporom” u  okviru projekta ”Dijaspora za razvoj” koji provodi  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlada Švicarske, u partnerstvu s Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Na skupu se okupilo više od dvije stotine lokalnih privrednika, privrednika iz iseljeništva, uspješni i obrazovani Ljubušaci koji  svoju karijeru grade van granica BiH, predstavnici vlasti i međunarodnih organizacija u BiH s ciljem razmjene iskustva i poslovnog umrežavanja.

Gradonačelnik Grada Ljubuškog Nevenko Barbarić je na otvaranju skupa kazao: „Postajemo sredina u koju se rado dolazi i provodi godišnji odmor. Poljoprivreda  je naš najveći potencijal. Nije nam  lako,  ali pravimo iskorake iz godine u godinu. Imamo  blagi rast uposlenih i nove investicija, pravimo iskorake u turizmu, u gospodarskoj grani koja je definitivno jedna od naših razvojnih mogućnosti. Ulažemo u projekte zaštite okoliša i iz godine u godinu smo uređeniji i naš Ljubuški postaje ljepši, uredniji,  urbaniji i postaje mjesto ugodna življenja“, te dodao: „Moja obaveza kao gradonačelnika je uspostavljati čvršće veze s iseljenim Ljubušacima i biti na raspolaganju za njihove potrebe, učiti na njihovim iskustvima i preko njih promovirati naše potencijale te lobirati za nove investicije. Stoga će ovakvih i sličnih druženja biti i ubuduće na dobrobit našega Ljubuškog i svakog našeg žitelja.“

Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Isma Stanić, je u svom obraćanju upoznala prisutne o aktivnostima Ministarstva vezanim za podršku jačanju suradnje između iseljeništva i jedinica lokalne samouprave navodeći uključenost jedinica lokalne samouprave u projekt ”Dijaspora za razvoj”, potpisane memorandume o saradnji, grant sredstva za općine, uključivanje jedinica lokalne samouprave u dokument Politika o saradnji sa iseljeništvom i nacrt Stratregije saradnje sa iseljeništvom itd. pozvavši na kraju prisutne da posjete web portal Ministarstva za dijasporu www.dijaspora.mhrr.gov.ba.

Ljubuški je potpisnik Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom i jedna od 15 partnerskih jedinica lokalne samouprave u projektu ”Dijaspora za razvoj” u okviru kojega je realiziran lokalni projekt Uvezivanje domaćih poljoprivrednika sa dijasporom. Projektom se unaprijedio kapacitet proizvođača ljubuškog mladog krompira sukladno s općinskom strategijom razvoja za 2014-2024. godinu gdje je razvoj poljoprivrede prepoznat kao strateški prioritet općine. Provedbom ovog projekta se doprinijelo povećanju prihoda za 185 članova poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Ljubuški kroz održavanje pet stručnih obuka na temu integrisanog pristupa proizvodnje sukladno s normama Europske unije. Obuku su pripremili i održali poljoprivredni stručnjaci iz dijaspore, porijeklom iz Ljubuškog, s ciljem da se smanje rezidui pesticida i da se samim time omogući sigurniji proizvod kod potrošača, kao i lakši plasman na EU tržište. Kroz projekat je također nabavljen sjemenski krompir za sve članove zadruge, kao i sredstva za navodnjavanje i zaštitu od smrzavanja. Prihodi korisnika ovih sredstava su se povecali za oko 20%, budući da se ovakvim načinom zaštite i navodnjavanja osigurava ranija proizvodnja  krompira, a samim time i bolje tržišne cijene.

U sklopu druge komponente ovog lokalnog projekta, Ljubuški je unaprijedio svoju web stranicu posebnim odjeljkom za dijasporu u kojem su, između ostalog, članovima dijaspore dostupne usluge e-matičara, različiti obrasci i zahtjevi, a sve u svrhu jačanja servisa Gradske uprave uslugama za dijasporu.