Na januarskom Diaspora Online Check-In sastanku održanom 14.01.2021.godine prisustvovali su predstavnici 8 organizacija iz iseljeništva: pangea mreža (Njemačka), i-platform (Švicarska/BiH), Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj – SBHUD, BiH Akademici (Danska), Odbor bh učitelja u Danskoj – OBHU, Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Splita (Hrvatska), APU mreža (Švedska), kao i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektora za iseljeništvo.

Broj organizacija iz iseljeništva koje su se priključile inicijativi Diaspora Online Check In narastao na 10 organizacija iz ukupno 8 zemalja s obzirom da su se u proteklom mjesecu inicijativi priključile 2 organizacije Odbor bh učitelja u Danskoj i APU mreža iz Švedske.

Na sastanku su predstavnici Sektora za iseljeništvo upoznali prisutne o aktivnostima koje su proveli u prethodnom periodu, dok su predstavnici organizacija govorili o svojim nedavnim aktivnostima. Svi projekti organizacija su postavljeni na Digitalnom radnom prostoru za dijasporu u Muralu, dostupnom za sve učesnike.

Razgovarano je i o planiranom tematskom sastanku na temu maternjeg jezika koji je zakazan za 3. februar tekuće godine, na kojem će se, uz predavanje dr. Dine Mehmedbegović – Smith iz Velike Britanije govoriti upravo o značaju učenja maternjeg jezika u iseljeništvu. Detaljnije informacije o tematskom sastanku biće uskoro objavljene na web portalima svih učesnika.

Idući Diaspora Online Check In zakazan je za 4. februar.